Little Women – en trendsättande klassiker på många sätt

55 min
Louisa May Alcott ville egentligen inte skriva en bok om flickor, när hon fick uppdraget. Men romanen Little Women kom att förändra hennes liv och dessutom bli en stilförebild, ännu 150 år senare.

Ungdomsromanen Little Women, eller Unga kvinnor som den heter på svenska, publicerades 1868. Den har kallats för ”en av de mest betydelsefulla böcker som någonsin skrivits om hur det är att växa upp som kvinna”. Romanen och dess många tolkningar har gett upphov till diskussioner om såväl kön och klass, likväl som kläder. Trots att romanen hunnit fylla 150 år är den i USA fortfarande en av de mest kända och älskade historierna.

Romanen handlar om de fyra systrarna March – Margaret, Jo, Amy och Beth, som växer upp i New England under det amerikanska inbördeskriget. Alla har de olika personligheter och framtidsdrömmar. Deras namn är i USA lika kända som Pippi och Emil är i Sverige.

Den sjunde Hollywoodadaptionen, med Greta Gerwig som regissör, har nominerats till hela sex Oscarstayetter. Det går dessutom att se hur filmens kostym går helt i linje med den populära "präriestilen". Det är långa kjolar och klänningar, gärna med mönster och volanger. Blusar med långa puffiga ärmar, som inte sällan är höga i halsen. Just filmens kostym har chansen att belönas med en Oscar i februari.

I veckans avsnitt pratar vi med filmkritikern Mårten Blomqvist om varför samma historia spelas in gång på gång. På engelska kallas det här för "remake", på svenska nyinspelning.

I Unga Kvinnor läggs stort fokus på huvudpersonen Jos hår. Det beskrivs som hennes stora skönhet. Idag är håret återigen i fokus, eller kanske håraccessoarerna. Vi tittar närmare på hur den tidigare så föraktade scrunchien kom in i värmen igen. 

Vi ringer också upp två kvinnor som starkt influerats av Louisa May Alcotts roman. De amerikanska författarna Anne Boyd Rioux och Virginia Kantra är några av de senaste att ge ut böcker som på olika sätt tar avstamp i Unga kvinnor.

Veckans gäst är Daniel Lindström, modechef på tidskriften Café.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.08
  Alexandre Desplat - Dr March's Daughter
  Album: Dr March's Daughter
 • 10.09
  The Singles - Run The World (Girls)
  Album: Run The World (Girls)
 • 10.19
  Thomas Newman - Little Women
  Thomas Newman, London Symphony Orchestra
  Etikett: Sony Classical
 • 10.30
  Noname, Akenya, Eryn Allen Kane - Reality Check
  Kompositör: Cam O'bi
  Bolag: Noname
 • 10.33
  Debarge - Rhythm Of The Night
  Album: The Last Dragon
  Kompositör: Diane Warren
  Bolag: Motown
 • 10.36
  Thomas Newman, Michael Boddicker, Kim Bullard, Rick Cox, George Doering, Larry Klein, Neil Stubenhaus, Michael Fisher, Dan Greco - Leave Atlantic City
  Album: Desperately Seeking Susan
  Kompositör: Thomas Newman
  Bolag: Varese Sarabande
 • 10.45
  Alexandre Desplat - Ice Skating
  Alexandre Desplat
  Little Women (Original Motion Picture Soundtrack)
  Etikett: SONY CLASSICAL
 • 10.47
  Alexandre Desplat - Amy
  Alexandre Desplat
  Etikett: Sony Classical
 • 10.54
  Alexandre Desplat - Christmas Morning
  Album: Christmas Morning