Kan man överlista klimakteriet genom att ha mer sex?

40 min
Rubriker om "den sista svåra tiden" - sanning eller klickbete? Kan ett aktivt sexliv skjuta upp klimakteriet? Varför fylls sociala medier av emoji-ormar?

Idag kom nyheten om att kvinnor som har mycket sex kan komma senare in i klimakteriet. Kan det verkligen stämma, går det att överlista kroppen på det sättet? Vi frågar Inger Sundström Poromaa, professor i obstetrik och gynekologi vid Uppsala Universitet.

"Den sista svåra tiden" har blivit en av de vanligaste löpsedels- och artikelrubriken när en känd person dör. Beror det på att det ger mest klick på nätet? Eller är den sista tiden verkligen svår för alla? Vi gästas av Nils Franchell, printredaktör på Aftonbladet, och Karl Ekendahl, filosof vid Uppsala universitet och Oxford University, och resonerar kring begreppen.

Och så tar vi oss an slutdebatten mellan de som aspirerar till demokratiska partiets presidentkandidat. Den hettade till som mest efter debatten, när senatorerna Elizabeth Warren och Bernie Sanders vägrade ta varandra i hand. I natt avslöjade en ljudupptagning vad bråket handlade om - ett avslöjande som fått en emoji-stinn uppföljning på nätet. Beata Jungselius, doktorand i tillämpad IT vid Göteborgs Universitet, ger oss det senaste i emoji-symboliken.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Niklas Runsten
Redaktör: Elina Perdahl

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.15
  The Four Seasons - Bye Bye Baby
  Album: Jukebox Hits, Vol. 1
  Bolag: Classic Records
 • 15.19
  Wendy Farha - Menopause
  Album: You Say
  Bolag: Good Music Canada