Hjältehundarna som räddade en stad i Alaska

Här finns inget ljud
Hundarna Balto och Togo är för evigt inskrivna i den amerikanska historien. Mer okänd är berättelsen om den skandinaviska renskötaren som blev känd som ”Moses from the Arctic”.

I den tredje avsnittet av ”Från Sapmi till Alaska” berättar vi hjältehistorier, från den tid då skandinaviska renskötare skulle rädda Alaska från hungersnöd.

Hundarna Balto och Togo och deras förare räddad staden Nome i Alaska från att dö i difteri. Hundarna och deras hundförare sprang 100 mil genom snöstormar och temperaturer runt 40  minusgrader, genom Alaskas vildmark för att hämta serum som skulle rädda hela samhället från att dö ut.

Idag är hunden Balto berömd. Det har skrivit böcker om honom, amimerade filmer har producerats och han står staty i central Park i New York. Mer okänd är berättelsen om Leonhard Seppälas hund Togo; Seppäla som hade sina rötter i den lilla tornedalska byn Junosuando i Norrbotten.

Frågan är dock om inte Togo snart blir mest känd. Lagom till jul lanseras en ny storfilm om just Togo och hans husse Leonhard.

Vi möter också släktingar till renskötaren Anders Baer som gjorde historiens längsta djurflytt. I fem år drev han renhjorden som skulle flyttas från Alaska till Kanadas nordvästra territorium.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.31
  Anja Storelv - Girdilan
  Album: Girdilan
 • 14.49
  Anja Storelv - Girdilan
  Album: Niegadit
  Bolag: Rieban
 • 14.57
  Regensburger Domspatzen - In dulci jubilo
  Regensburger Domspatzen
  The Inspired Effect Music to Enhance Your Learning and Spirit
  Etikett: RCA Red Seal