I huvudet på en stjärnkock

30 min
Mathias Dahlgren, den ende svensk som vunnit kock-VM Bocuse d'Or, tar oss med på utflykt till Skärholmen, och sitt favorit-kebab-ställe på Söder. Och slår ett slag för halvfabrikat.

"Mat för grå dagar" heter Mathias Dahlgrens senaste kokbok. En bok för de sex mestadels grådassiga månaderna mellan 1 oktober och 31 mars. Då man kanske inte orkar så mycket, men ändå ska det ätas middag varje dag.

- Man får försöka hitta nåt kul, nåt som inspirerar, säger Mathias.

Och som exempel tar han oss till torgmarknaden i Skärholmens centrum.

- Det här är motsatsen till att beställa sin färdigförpackade matkasse. Det är inte bara ett paradis för att handla mat, det är också ett socialt paradis.

Mathias filosoferar över avsaknaden av plast runt frukt och grönsaker. Och rundvandringen i den lokala livsmedelsbutiken föder också många tankar om mat och råvaror.

Sen åker vi till Mathias favorit-kebab-ställe på Söder i Stockholm.

- När jag har utländska kockar på besök brukar jag ta med dem hit.

Mathias är finkocken som inte har nåt problem med halvfabrikaten.

- Att laga mat idag är som att lägga pussel. Hitta de bra halvfabrikaten och kombinera det med nån härlig färsk grönsak, krydda upp det. Sätt lite personlig knorr på det.

Det finns både bra och dåliga konserver och halvfabrikat. Hitta de bra! Man behöver inte skämmas för att man låtit någon annan göra det som är krångligt eller tar lång tid.

- Man köper sig tid, säger Mathias. Och i många fall också kompetens.

Mathias ger oss exemplet att köpa ett nät med färska svenska musslor och koka dem i en färdig thailändsk grytbas. Middag på några minuter.

Mathias tycker också att det är dumt att moralisera över att frukt och grönt finns på andra tider än de traditionella säsongerna.

- Idag odlas mycket i växthus, och kvalitén är bra. Ska vi hålla oss till det frilandsodlade i vårt klimat så blir det inte så roligt.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.08
    Montotango - Rojo Profundo
    Album: BUENOS AIRES BY NIGHT: The Ultimate Electronic Tango Voyage
    Bolag: Music Brokers