Naturpanelen om fiskars kommunikation och andra vattniga mysterier

97 min
Botanisten Sofie Olofsson, entomologen Mikael Sörensson och limnologen Karin Rengefors svarar på lyssnarfrågor från Botaniska trädgården i Lund. Programledare: Joacim Lindwall.

Vi på Naturmorgon får väldigt mycket frågor om mysterier i naturen. Vilken tur att vi kan kalla in våra experter i Naturpanelen för att reda ut dem! På lördag samlas panelen igen i Botaniska trädgården i Lund för att svara på lyssnarfrågor.

Gästexpert denna gång är Karin Rengefors, professor i limnologi – alltså läran om inlandsvatten. Så hon får äran att svara på frågor om just vad en limnolog gör, hur fiskar kommunicerar och vad det var för en konstig ”fläskkorv” som svajade i vattenströmmen i en sjö i Dalarna.

I panelen sitter också två ordinarie medlemmar i Naturpanelen - entomolog Mikael Sörensson och botanist Sofie Olofsson.

De har fått frågor om allt från gula larver och skalbaggar som sitter ihop med en tunn tråd, till varför det alltid är udda antal klyftor i en grapefrukt.

Så vad undrar du? Ställ din fråga på naturmorgon@sverigesradio.se eller kontakta oss på sociala medier. Under programmet på lördag morgon går det också bra att ringa telefonnumret 046-222 77 37.

Programledare är Joacim Lindwall.

Musik som spelats i avsnittet

  • 06.30
    Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
    Album: Bird Sounds
    Bolag: Hot Ideas 2016