Libyen – godhetsprojektet som blev en mardröm

51 min
Sverige deltar i Nato-insatsen i Libyen 2011. Men den humanitära interventionen lugnar inte situationen i landet. Istället trappas våldet, kaoset och de rasistiska grymheterna upp. Hur blev det så?

2011 finns ett starkt stöd i opinionen för att Sverige ska delta i Natokampanjen för att skydda civila i Libyen. För första gången på 50 år skickar vi stridsflygplan till en väpnad konflikt. Men Håkan Juholt, som ny ledare för socialdemokraterna, bryter överenskommelsen hans företrädare har träffat med Reinfeldt om att JAS-piloterna även ska få bomba mål på marken. Däremot får de rekognosera bombmål åt Nato.

Ett svenskt Psyopsförband (psykologiska operationer) deltar också i kriget. De sitter på en Natobas på Sicilien och utformar flygblad och radiomeddelanden.

Av kritiker har Nato beskyllts för ”mission-creep”, det vill säga att de tänjde på FN-mandatet att skydda civila och i stället eskalerade ett blodigt inbördeskrig mot Muammar Gaddafis regim. Efter bombkriget lämnade Nato Libyen i ruiner och med enorma mängder vapen i händerna på militanta grupper. Landet kastades ner i en spiral av våld och laglöshet. Idag nio år senare är Libyen en kollapsad stat.

Reporter: Per Shapiro

Producent: Håkan Engström

Slutmix: Mima Shams

Programmet är gjort 2020.

Musik som spelats i avsnittet

 • 15.03
  Rokia Traoré - Strange Fruit
  Kompositör: Lewis Allan
  Bolag: Nonesuch
 • 15.19
  Aes Dana - Blossom
  Album: Leylines
  Kompositör: Vincent Villuis
  Bolag: Ultimae Records
 • 15.43
  Aes Dana - Heights
  Album: Leylines
  Kompositör: Vincent Villuis
  Bolag: Ultimae Records
 • 15.52
  Solomon Burke - A Change Is Gonna Come
  Album: New Orleans Rhythm And Southern Soul
  Kompositör: Sam Cooke
  Bolag: Zensor