KONSERT: Pierrot Lunaire med Helsingborgs symfoniorkester

Här finns inget ljud
Arnold Schönbergs ”Pierrot Lunaire” från 1912 följs av Emmy Lindströms nykomponerade ”The Lost Clown”, som är en spegling av Schönbergs verk. Sist hör vi Mozart med Hagenkvartetten.

Arnold Schönbergs melodramcykel ”Pierrot Lunaire” komponerades 1912 på beställning av skådespelerskan Albertine Zehme, som också uruppförde stycket i Berlin i oktober samma år. Verket blev genast en stor framgång för Schönberg och hans tonsättningar av Albert Girauds dikter har råkat ut för en mängd tolkningar om det psykiska tillståndet hos den månsjuke Pierrot.

En alldeles ny tolkning av musiken har gjorts av Emmy Lindström. ”The Lost Clown” är en sorts spegling av Schönbergs sångcykel. Stycket är helt instrumentalt men uppbyggt på samma sätt med 21 korta satser, var och en lika lång som hos Schönberg. Mer om hur Emmy Lindström tänkt berättar hon i en intervju i programmet.

Efter utflykten i nya Wienskolan och Emmy Lindströms spegling av ”Pierrot Lunaire” vänder vi tillbaka till ett Wien där ännu ingen anar vad som komma skall. 1783 satt Mozart och kliade sig under peruken och slet med en stråkkvartett. Det skulle så småningom bli en av hans Haydnkvartetter, tillägnad ”stråkkvartettens uppfinnare” Joseph Haydn. Kvartett nr. 16 i Ess-dur vållade Mozart en hel del besvär, men efter två månaders slit blev den till slut klar. Resultatet hör vi i en inspelning med Hagenkvartetten, gjord i Berwaldhallen 1988.

1. Helsingborgs symfoniorkester. Solist: Sofia Jernberg. Dirigent: Stefan Solyom.

a) Arnold Schönberg: Pierrot Lunaire (Albert Giraud/tysk text Otto Erich Hartleben)
b) Emmy Lindström: The Lost Clown, uruppförande

Konserter 23/5 och 15/9, Helsingborgs konserthus.

2. Wolfgang Amadeus Mozart: Stråkkvartett nr 16 Ess-dur
Hagenkvartetten.

Konsert 1988, Berwaldhallen i Stockholm.

Programledare: Per Lindqvist
Producent: Lotta Waldenmark
Musiktekniker: Hans Larsson och Bo Kristiansson

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.05
  Sofia Jernberg, talsång Helsingborgs symfoniorkester. Dirigent: Stefan Solyom - Pierrot Lunaire (Albert Giraud/ tysk text Otto Erich Hartleben
  Kompositör: Arnold Schönberg:
 • 19.52
  Helsingborgs symfoniorkester. Dirigent: Stefan Solyom - The Lost Clown - uruppförande
  Kompositör: Emmy Lindström The Lost Clown uruppförande
 • 20.32
  Hagenkvartetten - Stråkkvartett nr 16 Ess-dur
  Kompositör: Wolfgang Amadeus Mozart