Ett mindre program om siffror och matematik

20 min
Vetandets Värld bjuder idag på en kortare version av Kossornas Planet som handlar om matte. Programledarna Per Helgesson och Lena Nordlund pratar siffror med Malin som har dyskalkyli, går på syjunta där man räknar med bråk och träffar författarna till den ekivoka och humoristiska matteboken Östberga komvux.

Tjugotreåriga Malin Gessl kämpade med matten under hela grundskolan och gymnasietiden och fick höra att hon var både lat och dum för att hon inte klarade matten. Men en utredning för ett par år sedan har visat att hon har en speciell svårighet med matte som kallas dyskalkyli, en sorts motsvarighet till läsningens dyslexi.

Stickning är riktigt hardcore-matte. Vi träffar matteälskaren och stickproffset Karin Kahnlund på en stickkurs.

Och så åker vi till Stockholmsförorten Östberga för att hitta Östberga komvux, som också är namnet på en udda mattebok som kom i våras. Men det visar sig att själva skolan finns mest i huvudet på författarna till boken, Ebrahim Isaacs och Joel Uhr. Men boken och de minst sagt brutala talen finns på riktigt och via länken till Kossornas webbsida kan du se de tal som är med i radioprogrammet, om du själv vill räkna dem.