Sociala medier-experten Mymlan om konsten att leva i ett informationssamhälle

40 min
Mymlan, d v s journalisten, bloggaren och sociala medier-experten Sofia Mirjamsdotter, diskuterar information overload med datavetaren Andreas Jacobsson och kognitionsforskaren Peter Gärdenfors i veckans Filosofiska rummet.

Vi lever i ett informationssamhälle och blir översköljda av information under större delen av vår vakna tid. Den amerikanske författaren Clay A Johnson jämför i boken The information diet – A case for conscious consumption (Information till döds på svenska) skräpmatskulturen med informationsfrossan. Skräp in, skräp ut. Fett, salt och socker. Man blir fet och sjuk av friterad kyckling. Och man blir stressad, avtrubbad och dum av för mycket vanföreställningar och lättuggad bekräftelse på internet.

Vad bestämmer vad som finns och vad vi tar till oss, hur medvetna är vi om vår informationskonsumtion och vad händer med oss i denna ”information overload” som man talar om – i denna överbelastning av information? Kort sagt: Hur håller vi oss flytande på informationsoceanen?

Samtal mellan Sofia Mirjamsdotter, journalist, bloggare och en av Sveriges främsta experter på sociala medier, Andreas Jacobsson som är lektor i datavetenskap vid Malmö högskola och Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap. Programledare är Lars Mogensen, producent Thomas Lunderquist.