Timbuktu – Utan rädsla

81 min
Berättelsen om hur en skånsk kille med amerikanska föräldrar börjar rappa och tar Sverige med storm.

En dag i december 2013 står en grupp kostymklädda kvinnor och män samlade i i riksdagshuset i Stockholm. Dom pratar lågt med varandra, nästan viskar. Snart ska dom få lyssna till ett tal av en man, som rört upp en stor politisk storm.


Talaren själv, står i ett hörn. Han är välklädd, hans skor är blanka. Han har knappt sovit på en vecka. Det har pratats om honom i media varje dag.


Det har sagts att han har kommit med hot.

I hans innerficka ligger nu en bit papper och bränner.


Jason Diakité går med sina blanka skor och ställer sig vid ett litet runt bord i rummets hörn. Han plockar ut sitt tal ur bröstfickan. Och sedan ett pass. Till ljudet av journalisters fotoblixtar och gästernas mummel, tar han till orda.


Passet är inte ens hans egna. Jason har tagit sin flickväns, av misstag. Men det spelar ingen roll - symbolhandlingen med det upphållna passet och hans spruckna röst blir sprängstoff.


Dagarna efter fylls sociala medier av meningen: Jag är Jason.

Men Jason själv, lyckas ingen nå.

P3 Musikdokumentär om Timbuktu handlar om hur en Sveriges största artister hela sin karriär har lyckats vara folklig och utmanande på samma gång. Det är ett program om ett sökande efter identitet och mening. Om att både förlora sig i, och räddas av musik.

En dokumentär av Vendela Lundberg

Producent: Axel Winqvist

Exekutiv Producent: Ulla Svensson

Tekniker: Fredrik Nilsson

Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

Ljuden i dokumentären är hämtade från SVTs Musikbyrån, SVT Rapport, SVTs TV-huset, P3 Nyheter och The Stretch and Bobbito Show.