Karantän i kolerans tid

40 min
Vi pratar om kolerautbrottet i Sverige på 1800-talet och utmaningarna med att sätta folk i karantän och ryktesspridningen i media som försvårade läget. Kan vi lära oss något av dåtidens smittoskräck?

Idag mottar Sveriges Radios VD Cilla Benkö Hans Majestäts Konungens medalj i tolfte storleken i Serafimerordens band för "framstående insatser inom svenskt mediaväsende". Det här har kritiserats av bland annat Medierna i P1 och vi pratar med författaren Herman Lindqvist om det här påverkar hennes, och i förlängningens, Sveriges Radios oberoende.

Vi pratar med forskaren Daniel Larsson som skrivit boken Kolera, om hur Sverige drabbades av en kolerasmitta under 1800-talet som skördade 12 000 människoliv. Kan vi lära oss något av hanteringen av koleran när coronaviruset nu sprids över världen?

Dagens program handlar också om Iowas högaktuella valsystem "caucus", som kan uppfattas som gammaldags. Väljarna i Iowa ställer sig i olika delar av en gymnastiksal för att visa vilken kandidat man stödjer. Merrick Tabor, statsvetare, gästar oss för att prata om caucus-systemet.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein 
Producent: Jakob Runevad Kjellmer
Redaktör: Fanny Svärd