RuPaul – mannen som fått dragshow att bli både bred och big business

55 min
RuPaul har kallats världens största dragqueen. Med sitt tv-program RuPaul's Drag Race, där dragdrottningar tävlar mot varandra, har han gjort dragkonsten till en global megabusiness.

I november fyller RuPaul Andre Charles 60 år och det är inte lite han hittills hunnit åstadkomma i livet. Släppt skivor, skrivit böcker och skådespelat. Men hans främsta bedrift måste ändå ses som skapandet av RuPaul's Drag race. 2009 hade talangjaktsdokusåpan premiär på en smal amerikansk HBTQ-vänlig tv-kanal.

Sedan dess har tv-programmet exploderat i populäritet och om några veckor har säsong 12 premiär. Dessutom har konceptet gett upphov till en rad franchisevarianter, stora fan-konferenser och världsturnerande shower med de mest populära deltagarna. RuPaul har lyckats cementera sig som en ikon i showbiz och gjort drag mer kommersiellt än någonsin.

I veckans Stil tittar vi närmare på den stora fankultur som tv-serien skapat. Anna Södergran är ett superfan som går på shower, "meet and greets" och har specialiserat sig på att sminka sig för att efterlikna sin favoritdragqueen. Genom RuPaul's Drag Race fick hon nya vänner och blev del av en stark gemenskap.

Vi träffar också en svensk dragstjärna, som är något av en doldis. Hon går under namnet Leo B och är något ovanlig i sammanhanget, då hon både är kvinna och dragqueen. Från att ha varit del av After Dark och drivit sin egen draggrupp Cunigunda, har hon idag två parallella liv. Dels en tillbakadragen privat tillvaro och dels ett fartfyllt, fräckt dragliv.

Vi tittar också närmare på en av historiens dragqueen-pionjärer; Divine. Till skillnad från RuPaul, som representerar ett mer bildskönt och glamouröst dragideal, så blev Divine istället känd för sin farliga, gränslösa och ofta groteska persona. Vi pratar med regissören Jeffrey Schwarz, som har gjort dokumentärfilmen I Am Divine.

Veckans gäst är Petter Wallenberg, författare, konstnär och grundare av projeket Bland Drakar & Dragqueens, där dragqueens läser för barn.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Rupaul - Sissy That Walk
  Album: Sissy That Walk
  Kompositör: Lucian Piane, Rupaul
  Bolag: Ruco Inc
 • 10.12
  Rupaul - Superstar
  Kompositör: Rupaul
  Bolag: Ruco Inc
 • 10.19
  Whitney Houston - My Love Is Your Love
  Kompositör: Jerry Duplessis, Wyclef Jean
  Bolag: Arista
 • 10.21
  Rupaul - Supermodel
  Album: Back To My Roots
  Kompositör: Jimmy Harry, Rupaul, Larry Tee
  Bolag: Mega
 • 10.23
  Leo B - Up And Down (Leo B Cover)
  Album: Up And Down (Leo B Cover)
 • 10.26
  Rupaul, Clairy Browne - Born Naked (Feat. Clairy Browne) (Stadium Remix)
  Kompositör: Upphovsperson Ej Angiven
  Bolag: Ruco Inc
 • 10.49
  Mink Stole - Sometimes I Wish I Had A Gun
  Album: Sometimes I Wish I Had A Gun
 • 10.52
  Link Wray And His Ray Men - The Swag
  Kompositör: Wray Grant
  Bolag: Imperial Music Group
 • 10.58
  Divine (Usa) (1) - Shake It Up
  Album: The Story So Far
  Kompositör: Bobby Orlando
  Bolag: Receiver