Vargarnas vanor och om att sova ute mitt i vintern

96 min
Vi tar del av den senaste vargforskningen i en sändning från Grimsö forskningsstation. Och så sover vi ute tillsammans med Markus Torgeby. Programledare: Joacim Lindwall.

Vargar äter framför allt älg. Men hur spelar årstiden in? Och vad jagar en liten flock helst och vad händer när det dyker upp hjortar och vildsvin i reviret?

Det är några av de frågor vi belyser när vår fältreporter Jenny Berntson Djurvall sänder från Grimsö forskningsstation i Bergslagen. I programmet medverkar Camilla Wikenros, vargforskare och samordnare för det skandinaviska projektet Scandulv, och doktoranden Cecilia Di Bernandi som DNA-analyserar spillning för att få koll på vad vargen ätit.

I dag finns det omkring 300 vargar i Sverige – precis på gränsen för gynnsam bevarandestatus. Hur är läget för de övriga stora rovdjuren – lodjur, järv och brunbjörn? Vi ringer upp Jens Andersson, rovdjurssamordnare vid Naturvårdsverket.

För 20 år sedan var Markus Torgeby en lovande elitlöpare. Men i stället för att satsa på en löparkarriär flyttade han ut i en kåta i den jämtländska skogen. Numera bor i ett vanligt hus men tycker fortfarande mycket om att sova ute. Vår reporter Jonatan Martinsson följer med honom ut i skogen en vinternatt för att prova på utesovning.

Och i veckans kråkvinkel får Lisa Henkow en dålig känsla när levande varelser kallas för saker.

Programledare är Joacim Lindwall.

Musik som spelats i avsnittet

 • 06.27
  90 välkända fåglars läten - N?Tv?Cka
  Album: F?Gels?Ng I Sverige
  Bolag: Universal Music
 • 06.28
  Digiffects Sound Effects Library - Crane Bird Version 1
  Album: Bird Sounds
  Bolag: Hot Ideas 2016
 • 07.52
  Evert Taube - Knalle Juls vals
  Album: God Jul - Tomtebloss - Sprakande nostalgi
  Bolag: Naxos Sweden