"Bridget Jones dagbok" – en modern Jane Austen med viktnoja

9:46 min
Antihjältinnan Bridget Jones uppstod i en kolumn i den brittiska tidningen "The Independent" 1995. Nyligen valdes "Bridget Jones Dagbok" av BBC Arts till en av de hundra mest betydelsefulla engelskspråkiga romanerna någonsin.

"Bridget Jones Dagbok" är en berättelse av journalisten och författaren Helen Fielding som uppstod i form av krönikor i tidningen "The Independent" 1995. Texterna blev så småningom en bok (1996) som också filmatiserades med Renée Zellweger i huvudrollen som antihjältinnan Bridget Jones. En ung kvinna 30+, bosatt i London och besatt av sin vikt, sitt alkoholintag och drömmen om sann kärlek.

Berättelsen är inspirerad av Jane Austens "Stolthet och fördom" och Bridget Jones drömprins heter Mark Darcy och är människorättsadvokat. I Austens bok heter han Mr Darcy (förnamn "Fitzwilliam") och gestaltas i BBC-serien från 1995 - "Pride and Prejudice" (1995) av Colin Firth, som även spelar hans namne i filmatiseringen av "Bridget Jones dagbok". Han är även med i film nummer två och tre.

Totalt har Helen Fielding skivit fyra böcker om sitt alter ego. Efter "Bridget Jones dagbok" (1996) kom "På spaning med Bridget Jones" (1999). I boken "Mad about the Boy" (2013) - är Bridget Jones över femtio och har fått två barn, men den har inte blivit film. Än. Den senaste boken "Bridget Jones baby" kom 2016, samma år som filmen med samma namn.

Det har sammanlagt gjorts tre långfilmer om Bridget Jones: "Bridget Jones dagbok" (2001), "På spaning med Bridget Jones" (2004) och "Bridget Jones's Baby" (2016).

Filmerna går till exempel att se hos Viaplay eller SF Anytime.

Musik som spelats i avsnittet

  • 02.50
    Ttes Raides - Les Autres
    Album: Banco
    Bolag: Warner Music