Att nå fram till skuggrummet med konstnären Lovisa Ringborg

17 min
På Cecilia Hillström Gallery kan man se nya verk av Lovisa Ringborg, fotografer i gränslandet mellan sömn och vaka, kikhål in i det undermedvetna. Katarina Wikars hälsade på i hennes ateljé.

Lovisa Ringborg gick ut Fotohögskolan i Göteborg 2008 och har sen dess rönt stora framgångar med sina utställningar, det som är kvar av natten. I den senaste utställningen "Skuggrummet" har ansikten fått ge vika för händerna, svartvita bilder för i djupsömnen finns kanske inga färger.

Kvinnan i svart som lägger sina händer på bordet och så är ena armen borta. En hand helt frikopplad från människan är kuslig, vad kan den ta sig till?

Och fotografiet på en hand som trycker ner ett dörrhandtag. Är det en inkräktare eller en sömngångare? Tvetydigheten som uppstår. Stirrar man alltför intensivt på världen blir den främmande. Och Lovisa Ringborg har själv inga svar.

Hon översätter inte sina egna drömmar till konstnärliga verk utan de är mer som en sorts inspirationsbank som hon skriver ner för senare bruk.

Andra återkommande teman är den ordnade upplysta fliken av trädgård framför en mörk fond av vild natur. Ben och armar under rosa vaddtäcken eller gröna yllefiltar, samma toner som återkommer i naturen, granit mot lavar. Draperingar som i gamla renässansmålningar.