KONSERT: Milhaud och Prokofjev i Chamber unplugged

Här finns inget ljud
Vi hör balettmusik i kammarformat av två modernister, ryske Sergej Prokofjev och franske Darius Milhaud. Dessutom uppmärksammas Alla hjärtans dag med en musikalisk tolkning av Romeo och Julia.

Från Studio 2 i Radiohuset bjuder musiker ur Sveriges Radios symfoniorkester på Prokofjevs kvintett i g-moll och Milhauds Les rêves de Jacob. Prokofjev och Milhaud hade gemensamt att de båda bodde i USA under långa perioder, Prokofjev för att få utlopp för sin konstnärlighet och Milhaud som flykting.

I början av 1920-talet for Prokofjev till Paris, en stad som lockade till sig många ryssar efter första världskriget. Han fick snart en beställning på musik till en kammarbalett. Eftersom det kringresande balettkompaniet inte hade så stor budget skrev Prokofjev för en liten besättning bestående av oboe, klarinett, violin, viola och kontrabas. Det blev sedan en grannlaga uppgift att skapa koreografi till musiken, eftersom Prokofjev använt sig av komplexa och oregelbundna rytmer. Prokofjev återanvände balettmusiken till den kvartett i sex satser som vi hör i detta program.

Milhaud tillhörde sammanslutningen Les Six, en grupp tonsättare som ville göra upp med impressionismen och senromantiken. Milhaud själv lät sig gärna inspireras av den populära jazzen som han säkert hörde en del av i USA. Baletten Jacobs drömmar skrevs 1949 på beställning av Jacob’s Pillow Dance Festival och är baserad på den bibliska historien om Jacob. Som fristående instrumentalstycke är det en fem satser lång kvintett där en oboe symboliserar den gudomliga kraften.

Efter Chamber Unplugged spelar Londons symfoniorkester Peter Tjajkovskijs fantasiuvertyr Romeo och Julia under ledning av Valerij Gergijev.

Därefter ett stycke för trombon och piano av Roxanna Panufnik som har fått titeln When you appear, och avslutningsvis pianomusik av Gabriel Fauré, hans opus 56 som fått heta Dollysviten uppkallad efter hans älskarinnas lilla dotter. Vid tangenterna det belgiska paret Patrick och Taeko Crommelynck.

Emmanuel Laville, oboe, Niklas Andersson, klarinett, Iskandar Kmilov, violin, Dash Nesbit, viola, Astrid Lindell, cello och Benjamin Ziai, kontrabas.

1. Milhaud: Jakobs drömmar.
2. Prokofjev: Kvintett op 39.
3. Tjajkovskij: Fantasiuvertyr Romeo och Julia
4. Panufnik: When you appear,

Konsert från den 27 januari, Studio 2, Radiohuset i Stockholm.

Programledare: Anna Nyhlin

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.31
  Emmanuel Laville (oboe), Niklas Andersson (klarinett), Iskandar Komilov (violin), Dashiel Nesbit (viola), Benjamin Ziaï (kontrabas). - Kvintett op 30
  Kompositör: Sergej Prokofiev
 • 20.55
  Emmanuel Laville (oboe), Iskandar Komilov (violin), Dashiel Nesbit (viola), Magnus Lanning (cello), Benjamin Ziaï (kontrabas). - Les rêves de Jacob, op 294
  Kompositör: Darius Milhaud
 • 21.14
  Londons Symfoniorkester, Valerij Gergijev (dirigent) - Romeo och Julia, fantasiuvertyr
  Kompositör: Peter Tjajkovskij
 • 21.35
  Peter Moore (trombone), Jonathan Ware (piano) - When you appear
  Kompositör: Roxanna Panufnik
 • 21.44
  Patrick Crommelynck (piano), Taeko Crommelynck (piano) - Dollysviten op 56
  Kompositör: Gabriel Fauré