”Ge kvinnorna som dödats under häxprocesserna upprättelse!”

45 min
Nu har en landsomfattande organisation bildats för att resa minnesmärken på platserna där kvinnor avrättades och brändes.

På 1600-talet pågick det förföljelser av s.k. häxor i hela Sverige. Ungefär 7000 människor förhördes och ca 400 kvinnor avrättades anklagade för häxeri. De som vill resa minnesmärken menar att häxprocesserna är en viktig del av kvinnohistorien som förändrade samhället i grunden och som vi idag fortfarande känner av. Man kan även se behovet av en upprättelse som en del av ME TOO-rörelsen.

Men hur ansvarig är kyrkan idag och bör den be om ursäkt? Och var det verkligen ”häxor” som avrättades?

I veckans Människor och tro får vi träffa Agneta Nyholm som i 10 års tid kämpat för ett minnesmonument i Härnösand där 40 personer dödades och brändes. Biskopen i Härnösand stift Eva Nordung Byström resonerar om hur kyrkan tänker idag på häxprocesserna och om en offentlig ursäkt borde utryckas, något som kyrkan gjort på ett antal ställen runt om i Sverige. Häxan Hella Nathorst-Böös, som även är författare, berättar om varför hon kallar sig för häxa och varför behovet av ett minnesmärke och upprättelse är så viktigt, inte minst där hon själv verkar på Söders höjder på Södermalm i Stockholm.

Musik som spelats i avsnittet

  • 14.32
    Evelyn Glennie - Frost Flowers
    Album: Winter Wonderland
    Bolag: KPM Music Limited