Del 4/7 Fetmaepidemin: Sov dig smal

20 min
Sömnbrist kan leda till övervikt i längden och vid fetma ökar risken för andningsuppehåll som stör sömnen. Men enligt forskare finns det knep för att sova gott om natten och motverka extra kilon.

Roland Hultin i Jönköping vägde över 130 kg och hade 70 andningsuppehåll i timmen när han sov. Varje morgon vaknade han dödstrött och tvingades sova middag på jobbet för att orka. Till slut fick han andningshjälp om natten och en magsäcksoperation har halverat hans vikt.

I Japan erbjuder många företag, tex GMO Internet sina anställda ett tupplursrum. Ken'ichi Nukai och Keiko Nakamura brukar sova en kvart på lunchen och tycker det minskar stress. GMO Internets talesperson Sae Takahashi säger att man inte samlat in statistik hur tupplursrummet påverkat de anställdas hälsa men att särskilt småbarnsföräldrar uttryckt stor tacksamhet.

Sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala Universitet tycker svenska företag också borde testa tupplursrum. Han och doktoranden Lieve van Egmond har visat i många försök hur sömn och fetma hänger ihop. Att sömnbrist får hungerhormon att gå upp och mättnadshormon att minska bla.

Joanna Uddén-Hemmingsson är överläkare och ansvarig för överviktsenheten Obesitascentrum på Sankt Görans sjukhus i Stockholm. Hon tycker att arbetsgivare borde ta större ansvar för stressande krav utanför arbetstid på sina anställda som stör deras sömn när de kollar mail i jobbmobilen på natten vilket leder till sömnbrist och övervikt för många efter ett tag.