Rykten, coronavirus och munskydd: Peder Gustafsson, Asien

3:18 min
Utrikeskrönika 29 januari 2020.

Bangkok, onsdag.

När jag hoppar in i taxin ser jag att föraren precis som så många andra i Bangkok har munskydd.

Inte undra på, luften i stan har de senaste veckorna varit urdålig. Men nu är det inte bara för att skydda sig mot de farliga partiklarna i luften som snart sagt alla Bangkokbor använder mask.

Bangkok har drabbats av coronaskräck. Och kanske med all rätt. Kineser är den enskilt största gruppen av besökare i Thailand och när det finns risk att de tar med sig en objuden gäst på resan, som coronaviruset, då reagerar Bangkokborna.

Taxichaffisen säger att man inte kan vara nog försiktig. Han berättar att han har köpt ett dyrt munskydd som enligt reklamen ska stoppa de flesta farliga partiklar i luften. Han talar om att nästan hälften av alla hans kunder kommer från Kina.

– Men ni ska inte vara oroliga, jag har desinficeringsmedel i bagageluckan så efter varje resa så torkar jag ur bilen så att det inte ska finns några bakterier eller virus kvar i baksätet.

Det är något jag aldrig hört en taxichaffis i Bangkok säga, så jag tänker att den här föraren har lite koll. Både dyrt munskydd och desinficeringsmedel.

Under resan pratar vi om coronaviruset. Chaffisen säger att det är skrämmande och att man inte riktigt vet vad som kommer hända nu. Efter en stunds tystnad säger han att det inte är så konstigt att kineserna drabbas av konstiga sjukdomar som sars och coronaviruset.

– Äter man fladdermussoppa och massa andra konstiga vilda djur så finns det en risk att det straffar sig, säger han.

– Men är inte det bara rykten, svarar jag.

– Nej, så är det bara, det har jag läst på nätet, säger han.

Redan innan larmet gick om coronaviruset så var det svårt att få tag på bra munskydd i Bangkok. De flesta affärer har sålt slut på skydden för att luften har varit så dålig. När nu coronaviruset blivit ett hot så gapar hyllorna tomma. Munskydd har blivit hårdvaluta.

En thailändsk kollega skickade ett textmeddelande som berättade om att hennes kompis som säljer munskydd har sålts slut på alla som hon hade i lager. Nu har hon beställt hundratusen masker från en fabrik i Vietnam. De ska levereras om några dagar och kollegans kompis hoppas nu på att hon ska göra en bra affär på munskydden och tjäna en rejäl slant.

Jag har precis som så många andra länge trott att ett riktigt munskydd är en bra sak för att skydda sig mot luftburna smittor. Tänk bara på alla bilder man sett från sjukhus där vårdpersonal har munskydd, så någon nytta måste de väl göra. Men så fick jag höra något i radioprogrammet P4 Extra. Professorn i infektionssjukdomar Björn Olsen vid Uppsala Universitet säger att munskydd inte funkar till P4 Extras programledare Titti Schulz.

Jaha, är det någon som har berättat det för miljontals asiater och andra runt världen som nu köper munskydd för att de tror att de skyddar sig. Det här är nog inget som masktillverkarna vill ska komma ut, det skulle kunna sänka en hel bransch.

Jag funderar en stund på om jag ska berätta för min thailändska kollega om att munskydd inte gör någon skillnad. Så tänker jag, Nej, låt dem tro att det skyddar. Det har säkert en stor psykologisk effekt att man har munskydd. Jag kommer fortsätta använda mitt och tänker inte äta fladdermussoppa.