En domstol med ryggrad: Samuel Larsson, Lilongwe

3:12 min
Utrikeskrönika 31 januari 2020.

Lilongwe, fredag.

På måndag kommer domedagen, basunerar en av de stora tidningarna här i Malawi på sin förstasida, med stora svarta blockbokstäver för att förstärka det ödesmättade i vad som nu ska ske.

Nog är det dramatiskt alltid.

På måndag ska landets högsta domstol avgöra om sittande presidenten ska få behålla sin valseger från i maj, eller om valet ska ogiltigförklaras. Oppositionen, som förlorade med mycket liten marginal, tycker sig ha bevis för valfusk. Det tycker den alltid att den har, men för första gången i Malawis historia så har domstolsväsendet faktiskt gått med på att pröva saken – och så med besked.

Det råder, milt uttryckt, en spänd väntan.

Jag får flashbacks till hösten 2017, när jag som helt nytillträdd Afrikakorrespondent fick berätta en nästan precis likadan historia från Kenya.

Där ogiltigförklarade domstolen ett val på grund av fusk. Det var historiskt. Det var häpnadsväckande.

Jag minns hur hoppet då väcktes hos många om att domstolarna nu skulle gå i bräschen för en ny demokratisk revolution på kontinenten. En där den dömande makten äntligen som i Kenya skulle sätta ner foten och tillämpa konstitutionen även om det innebar att den korrupta politiska makten blev rasande.

Det blev inte så mycket till revolution den gången. Men så snurrar historien ett varv, och det blir dags igen. I Malawi. På måndag.

Och även denna gång har domstolen visat sig ha ryggrad. Som när en av Malawis rikaste affärsmän, med nära band till regeringspartiet, inför avkunnandet försökte muta domarna i högsta domstolen. De svarade med att slå larm till antikorruptionspolisen som grep affärsmannen.

Skandalen var ett faktum. Affärsmannen betraktas allmänt som ståendes ovan lagen, så såpan blir inte sämre av att han snart är fri igen – ett frisläppande beordrat av en liten lokal domstol långt från huvudstaden. I en domstolsförhandling som hölls i hemlighet, mitt i natten.

Hursomhelst, nu är han bakom lås och bom igen – och den uppenbart mutade lokala domaren är ställd inför en disciplinkommitté.

Domstolsväsendet verkar angelägen om rent spel den här gången.

På måndag smäller det. Här i Lilongwe har polisen redan satt upp vägspärrar. Det har varit stora folkliga demonstrationer sen i maj, och många befarar våldsamheter på måndag oavsett hur domen lyder. Alla sidor i dramat har många följare, och någon kommer bli väldigt besviken. Skolor har stängts, busslinjer har ställts in, folk håller andan.

Men de som förstår sig på Malawis politik som jag pratat menar att oavsett vad som händer på måndag så har demokratin vunnit: Domstolsväsendet har tagit misstänkt valfusk på allvar, fäktat undan försök till politisk inblandning och verkar faktiskt vara på väg att komma med ett självständigt utfall.

Så kanske kanske finns det liv i den där ”domstolarnas demokratiska revolution” trots allt?