Vad säger Bibeln om Kristi brud?

40 min
Kvinnan känd som Kristi brud har återigen Sveriges ögon på sig, men varifrån kommer hennes smeknamn? När kommer vi ha flygplan som drivs på el? Och hur ska orientering bli roligare att se på?

Sveriges strålkastarljus riktas än en gång mot det lilla uppländska samhället Knutby. Just nu pågår rättegången mot tre före detta pastorer i Knutbyförsamlingen, de står åtalade för flera fall av misshandel och sexuellt utnyttjande.

Kändast av de åtalade är kvinnan känd som Kristi brud. Själv använder hon inte smeknamnet, men titeln har ändå satt sig i berättelsen om Knutbydramat.
Varifrån kommer begreppet Kristi brud? Vilka har använt det tidigare, och ska det tolkas bokstavligt eller bildligt? Joel Halldorf, teolog och kulturskribent på bland annat Expressen, ger oss en biblisk bakgrund.

Lösningen på flygets utsläpp: elflyg! Det säger i alla fall de mest teknikoptimistiska, och sen oktober finns ett nätverk av nordiska aktörer som undersöker hur flygtrafiken kan bli renare.
Svenskt inrikesflyg ska vara fossilfritt 2030, säger de.
Men hur troligt är det egentligen? Med oss i studion har vi Mauritz Andersson, forskare vid institutionen för elektroteknik vid Uppsala universitet.

På fredag ska den finska stjärnviolinisten Pekka Kuusisto framföra en fiolkonsert skriven av isländske kompositören Daníel Bjarnasons i Berwaldhallen. Thomas och Louise ska försnacka då, men redan nu får vi höra ett provsmak då vi har Pekka i studion.

Dessutom: Är Evert Taube på väg att glömmas bort? Skulle orientering bli roligare med andra kameror? Och så våra tankar om Belgiens förra kungs hemliga barn.

Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Minna Grönfors
Redaktör: Jonatan Loxdal

Musik som spelats i avsnittet

  • 15.25
    Evert Taube - Kinesiska muren (Muren och böckerna)
    Album: Evert Taube, Vol. 2
    Bolag: World Music Group