Förändringens tider på Svalbard – och nära fåglar här hemma

96 min
Naturmorgon möter val, spetsbergsgrisslor och isbjörn vid den arktiska ögruppen Svalbard, där klimatförändringarna går dubbelt så snabbt som på många andra håll i världen. Programledare: Mats Ottosson

En stor del av morgonen ägnar vi åt vårt närmaste högarktiska område - ögruppen Svalbard. Här går klimatförändringarna dubbelt så snabbt som på många andra håll i världen.

Det påverkar förstås djurlivet, som isbjörnen som får svårare att jaga säl när isen försvinner.

Vi besöker Svalbard med de ekologiska glasögonen på. Hur kan det vara ett så myllrande djurliv här, i en öken av is? Och hur förändras ekosystemet i takt med klimatförändringarna?

Vi får möta bland annat isbjörn, valross och fjällräv - och spetsbergsgrissleungar som hoppar från fågelberg.

Och nu när valjakten upphört ökar glädjande nog flera valarter, bland annat vitval, blåval och till och med grönlandsval. Grönlandsvalen utrotades praktiskt taget av valjakt redan på 1600-talet vid Svalbard. Nu dyker den upp igen, men hur framtiden ser ut är ovisst när havsisarna minskar.

Naturmorgons Thomas Öberg besökte Svalbard i somras och tillsammans med programledare Mats Ottosson tar han oss med till midnattssolens och isbjörnens rike.

Vi startar programmet med vinterfåglar på hemmaplan. Det är nämligen fågelräknarhelg - Birdlife Sveriges årliga evenemang Vinterfåglar inpå knuten som uppmanar alla att räkna och rapportera in fåglarna hemmavid. I programmet möter vi flera riktigt nära fåglar och får följa med Kjell och Anna-Stina Wallin på vinterfågelskådning utanför Gävle.