Kungens medalj til Benkö – mottagandet ifrågasätts, svår mediebalans i bevakning av coronavirus, granskning av Draken film i streamingkriget

35 min
SR:s vd Cilla Benkö får kungens medalj. Men mottagandet får kritik. Medielogik och coronaviruset. Vad lärde sig medierna av fågelinfluensan? Draken film fick miljoner och gav sig in i streamingkriget.

SR:s vd tar emot kungens medalj – men är det helt oproblematiskt?
Sveriges radios vd Cilla Benkö får medalj. I ett pressmeddelande skriver public servicebolaget att vd tilldelas Hans majestät konungens medalj i 12:e storleken i Serafimerordens band, det här för “framstående insatser inom svenskt mediaväsende”. Samtidigt är ju oberoende det honnörsord  public service representanter gång på gång lyfter fram för att försvara sin särställning på den svenska mediemarknaden. Hur går det här ihop?
Reporter: Erik Petersson

Coronavirusets sprider sig. Befogad eller överdriven alarmism i medier?
Coronavirusets framfart har förstås dominerat nyheterna i veckan. Världshälsoorganisationen, WHO utlyste internationellt hälsonödläge i torsdags kväll. Kina isoleras nu allt mer och EU evakuerar sina medborgare från Hubei-provinsen. I ett sådant här akut läge har medier förstås en  viktig uppgift att rapportera och informera. Men när ett hot om pandemi korsas med medielogik och mediers rubrik- och flashmaskineri finns också en uppenbar risk för överdriven alarmism. Så var går gränsen mellan befogad rapportering och sensationslysten alarmism? Och hur har det sett ut nu i veckan? 
Reporter: Tonchi Percan

Draken Film fick miljoner och kastade sig ut i streamingkriget - men vad hände sen?
En allt större del av dom svenska hushållens medieutgifter läggs på digitala streamingtjänster för film, TV och video. Utbudet ökar ständigt. Göteborgs Filmfestivals Draken film lanserades med stora visioner om att bli en nordisk medieplattform för dokumentärer och kvalitetsfilm, med tiotusentals betalande prenumeranter. Med hjälp av EU-bidrag drog man igång för sex år sedan. Men i samma veva bröt det stora streamingkriget ut och i den stenhårda konkurrensen blev ingenting som man hoppats. Reporter Terje Carlsson har granskat projektet och försökt reda ut hur det gick till när skattebetalarna blev en del av streamingkriget.

Musik som spelats i avsnittet

  • 11.04
    Johan Helmich Roman - Drottningholmsmusiken
    Andrew Manze, Helsingborgs Symfoniorkester
    Drottningholmsmusiken
    Etikett: Bis
  • 11.07
    Johann Helmich Roman - I. Allegro assai
    Johann Helmich Roman
    Roman: Royal wedding music
    Etikett: BIS
  • 11.15
    Okänd - They Didn't Touch Me
    Cliff Martinez
    Etikett: Walter Tower Music
  • 11.28
    Yann Tiersen - I've Never Been There
    Kompositör: Yann Tiersen
    Bolag: Ici D'ailleurs