Svenska 1700-talsmusiken klingar igen

På Årsta Slott spelar återigen Fredrika Bremers pappas flöjtur, precis som det gjorde för drygt 200 år sedan. En snillrik och komplicerad mekanisk musikmaskin, 1700-talets jukebox, där förmögna svenskar kunde byta låtar precis som vi idag gör spellistor på våra musikappar. Vetenskapsradion Historia dyker ner i flöjturets klingande värld.
Dessutom uppmärksammas initiativet att föra ut den glömda svenska musikhistorien i ljuset. Bernt Malmros är musikern som ägnat en stor del av sitt liv i arkiv för att leta fram en bortglömd svensk musikhistoria från 1600-talet fram till 1800-talet och tycker att det är viktigt att vi idag får ta del av musiken som en gång var svenskarnas greatest hits.
Du kan lära dig mer om det musikhistoriska projektet Musik Tre Sekler här.
Och så svarar Dick Harrison på veckans lyssnarfråga om hur mycket vi egentligen hatat danskarna efter de ständiga krigen mellan Sverige och Danmark.
Programledare är Tobias Svanelid.
Kom och se Vetenskapsradion Historias livepodd på Historiska Museet i Stockholm 11 mars!
Vetenskapsradion Historia firar sitt 20-årsjubileum under våren 2020 genom att spela in tre livepoddar på Historiska Museet i Stockholm. Det första tillfället går av stapeln den 11 mars klockan 18.00 då Tobias Svanelid gästas av historikern Annika Sandén, aktuell med sin bok om 1600-talets roligheter och lekar, och arkeologen Jonas M Nordin som forskar om Stormaktssveriges förhållningssätt till samerna.
Evenemanget är gratis, men du behöver boka en biljett för att vara säker på att få en plats. Det gör du här!
Välkomna!