Bosniska medier hårdbevakade turistbuss: Filip Kotsambouikidis, Sarajevo

2:53 min
Utrikeskrönika 10 februari 2020.

Sarajevo, måndag.

Coronaviruset sprider sig över världen – inte bara som sjukdom utan också som psykologisk effekt. Från många platser rapporteras om personer med östasiatiskt utseende som pekas ut som misstänkta smittbärare.

Både i Europa och Asien finns exempel på restauranger och butiker som satt upp skyltar som förbjuder kineser att komma in. Heng Long Asia Supermarkt i Köln delar ett inlägg på Facebook med en ledsen emoji och texten “vi är inte ett virus”. I Italien berättar en ägare av en kinesisk restaurang hur antalet besökare sjunkit från normalt 50-60 stycken per kväll till bara en handfull, ägaren säger att hon riskerar att behöva slå igen.

I Sarajevo tycks inte epidemin ha påverkat suget på kinesisk mat – den kinesiska restaurangen i centrum har en hel del besökare när jag tittar förbi.

Mer hysteriskt blir det när bosniska medier plötsligt droppar bomben: en buss med kinesiska turister är på väg mot bosniska gränsen från Kroatien! Och inte nog med det – flera är från Wuhan!

Radio Sarajevo publicerar snart en artikel med rubriken “Exklusiva bilder: bussen med de kinesiska turisterna från Wuhan anländer till Sarajevo”. Normalt hade en sådan rubrik inte genererat så mycket klick, men under rådande omständigheter blir det en snackis.

Ett nio sekunders filmklipp, som tycks vara filmat av en privatperson, visar hur de ansiktsmask-bärande passagerarna rullar in sina väskor i hotellobbyn för att checka in.

En kvinna försöker sträcka ut sin hand mot kameran som för att hindra att bli filmad.

Nyhetsartikeln innehåller inte så mycket mer matnyttigt – det finns liksom inte så mycket mer att säga – turisterna screenades i Kroatien och konstaterades vara symptomfria. De fick information om var de skulle vända sig om någon skulle bli sjuk.

Men medierna fortsätter följa bussens framfart innan den når Serbien, där serbiska medier tar över bevakningen.

Jag vet inte exakt vart gränsen går mellan fullt förståelig oro och diskriminering i det här fallet – man har ju faktiskt stoppat flygningar och placerat folk i karantän. Men det kan inte vara jättekul att sitta på den där bussen, på väg mot sin efterlängtade Balkan-roundtrip, och helt plötsligt bli föremål för denna intensiva lokala nyhetsbevakning.

Och när två taiwanesiska turister på besök i Kroatien fastnar på bild med handskrivna skyltar där det står “vi är inte från Kina” – då har det antagligen gått lite för långt.