Om jag vinner ett flygplan: Lotten Collin, Santa Marta

3:03 min
Utrikeskrönika 11 februari 2020.

Santa Marta, tisdag.

Ibland är det svårt att hålla vallöften. När Andrés Manuel López Obrador kom till makten i Mexiko för drygt ett år sen lovade han att bland annat att utradera korruptionen, att höja levnadsstandarden för fattiga mexikaner, att hjälpa migranter. Och så ett vallöfte som presidenten nog tänkte skulle bli betydligt enklare att uppfylla: han lovade att sälja det lyxiga presidentplan som hans föregångare köpt för 2 miljarder kronor.

López Obrador lovade väljarna att flyga i ekonomiklass, som alla andra. Pengarna för presidentplanet skulle gå till de mest behövande. Och López Obradors flygresor har onekligen varit en lyckad pr-strategi.

Medresenärer lägger upp selfies och berättar om hur presidenten plötsligt trängde sig ner i mittensätet. Andra kritiserar att statschefen missat viktiga samtal när han tvingats sätta mobilen i flygplansläge. Resultatet är oavsett det önskade: López Obrador framstår som en mexikan bland andra – inte minst eftersom han också nobbat presidentpalatset och bor kvar i sitt medelklasshus i Mexico City.

Problemet är bara att ingen vill köpa presidentplanet, som nu stått i en hangar i Kalifornien över ett år. Då och då har frågan dykt upp på López Obradors dagliga pressträffar: vad händer med planet? Presidenten erkände att han försökt sälja det till Donald Trump, att han funderat på att hyra ut det per timme, och att han kontaktat flera företagsledare, men att den överdrivna lyxen gör det svårt att hitta en köpare. Finansministeriet har twittrat ut försäljningsbilder på flygplanets dubbelsäng och toalettens marmorgolv.

I fredags kom så nyheten att flygplanet ska lottas ut. Internet exploderade i lustigheter under hashtagen #simeganoelavion – om jag vinner flygplanet. Sociala medier fylldes av photoshoppade bilder på ett jetplan inträngt på en bostadsparkering, fast i Mexico Citys bilköer och i jakt på rätt bensin på macken. Andra suckade över att presidenten pratar mer om flygplanet än om den knackiga ekonomin eller de höga mordsiffrorna – ”en till pr-kupp”.

Dagen därpå förklarade López Obrador detaljerna för lotteriet: de 6 miljoner lotterna, med bilder på presidentplanet, kommer att kosta 250 kronor och 100 lyckliga vinnare får 10 miljoner var, vilket sammanlagt utgör flygplanets pris. Pengarna som kommer in från lotteriförsäljningen ska gå till fattiga sjukhus.

Förvirringen i den samlade presskåren var uppenbar. Det tog en stund. Sen var det nån som frågade:

– Men flygplanet då?

– Ja, sa Andrés Manuel López Obrador. Det är även fortsättningsvis till salu.