Ludvig II av Bayern – en knasigt stilmedveten skapare av sagoslott

55 min
Vi ska bege oss till Bayern i Tyskland för att följa i de fotspår som lämnats av en man som beskrivits som en stilbildande sagokung – Ludvig II av Bayern. Programmet är en repris från december 2018.

Ludvig II av Bayern har också kallats för spritt språngande galen. Han skulle säkerligen ha gått till historien som bara en av många mindre kända kungligheter med knasiga idéer som det kryllade under 1800-talet i Europa, som då var fyllt av olika kungadömen, kejsardömen och furstendömen.

Men Ludvig II av Bayern kom att utmärka sig, redan då. Till en början för att han vid sin kröning 1864 bara var 18 år och modellsnygg. Han var nästan två meter lång, slank och vältränad efter att ha ridit mycket. Hyn var blek, håret var mörkt och lockat (av locktänger, skulle det visa sig) och hans ögon var blå.

Men hans skönhet avtog. Ludvig den andre av Bayern blev ganska snart tämligen fet, och tappade tänderna gjorde han också. Liksom sitt förstånd, anser en del.

Men bestående blev de tre fantasifulla slott han lät uppföra – Neuschwanstein, Herrenchiemsee och Linderhof. Slott som blivit en sorts prototyper för hur sagoslott ska se ut.

I veckans program besöker vi slottet Linderhof, som ligger i en dal mitt i de bayerska alperna cirka nio mil utanför München. Det var en plats som Ludvig valde med stor noggrannhet. Det var på Linderhof som Ludvig kom att tillbringa de sista åren av sitt liv och trots att detta slott är hans minsta, så rymmer det flera olika fantasivärldar.

Ludvig II älskade inte bara pampiga slott. Han älskade också Richard Wagners musik. Varför är det så många som blir besatta av Wagners verk? Det tar vi också reda på i programmet.

Veckans gäst är Svante Nordin, professor i idéhistoria vid Lunds universitet.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Michael Halasz Slovak Philharmonic - Lohengrin Prelude
  Kompositör: Richard Wagner
  Bolag: 2011 Naxos Special Projects
 • 10.39
  Berliner Philharmoniker - Parsifal Karfreitagszauber
  Kompositör: Richard Wagner
  Bolag: Wamsenzo
 • 10.53
  Richard Wagner - Die Meistersinger Von Nürnberg: Akt 2, "Was Duftet Doch Der Flieder"
  Dietrich Fischer-Dieskau, Eugen Jochum, Orkester
  Opernarien - Opera Arias (1)
  Textförfattare: Richard Wagner
  Etikett: Dgg