När döden krockar med livet

45 min
Vad ska vi göra med alla som dör i framtiden? I flera städer i Sverige är begravningsplatserna fulla och i det mångreligiösa Sverige vill allt fler kistbegravas vilket skapar ännu mer brist på mark.

Varje år dör ungefär 90.000 svenskar. Majoriteten kremeras men ca 25 % begravs i kista. I takt med att befolkningen ökar kommer det behövas fler gravplatser i Sverige. I Stockholm har en ny begravningsplats planerats i över 20 år men olika intressen har stått emot varandra. Ska parker och gröna områden förvandlas till ett vilohem för de döda eller ska de sparas och utvecklas till rekreationsplatser för de levande?

I veckans Människor och tro tar imam Hussein Farah Warsame och Mohamed Hagi Farah, medborgaraktivist från Rinkeby, med oss med på en muslimsk begravning långt hemifrån. Vi träffar Mats Löf, konstnär och landskapsdesigner, grundare av Järva Discgolfpark som måste flytta på sig till förmån för anläggandet av nya gravar och Björn Erdal, Tenstabo, aktiv i nätverket Låt parken leva. Vi får även höra Maria Liljas docent i religionspsykologi, som har forskat om existentiella frågor och riter och professor Carola Wingren, landskapsarkitekt som jobbat med begravningsplatser.