2/4. Avfallspyramiden - Hur Italien gick om Sverige

20 min
Italien har gått från sopkaos till att vara bättre än Sverige på både källsortering och återvinning. Hur lyckades de med det?

I en lång rad italienska kommuner har man bekänt sig till Zero waste-konceptet, där ambitionen är att så lite sopor som möjligt ska eldas upp eller läggas på soptipp.

På flera håll i Italien källsorteras närmare 90% av hushållsavfallet.

Vad gäller återvinningsgraden har Italien gått om både Sverige och EU-genomsnittet.

Italiens väg bort från sopkaos hade sin början på 1990-talet i staden Capannori i Toscana. När en förbränningsanläggning skulle byggas där startade skolläraren Rossano Ercolini en proteströrelse som nu spridit sig i Europa. Idag leder han ett forskningscentrum som arbetar på hållbara lösningar och på att utveckla bättre förpackningar av material som är lättare att återanvända.

I programmet hörs: Rossano Ercolini, skollärare, gräsrotsaktivist och föreståndare för Zero Waste Research Center i Capannori, Enzo Favoino, ordförande för Zero Waste Europes vetenskapliga utskott, Göran Finnveden, professor på KTH i miljöstrategisk analys, Klas Svensson, rådgivare energiåtervinning hos Avfall Sverige, Marco Mattiello, ansvarig för internationella relationer på avfallsbolaget Contarina.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.09
  Olle Sjöström - På Djupet
  Kompositör: Sven Olof Sjöström
 • 12.20
  Olle Sjöström - Skimmer
  Kompositör: Sven Olof Sjöström
 • 12.22
  Artisti per l'Italia Band - Inno di Mameli: Cantato
  Album: 150° anniversario unità d'Italia : Inno nazionale Italiano
  Bolag: Carneval Sky Record
 • 12.27
  Olle Sjöström - På Djupet
  Kompositör: Sven Olof Sjöström