Hur styv kan staven i stavhopp vara?

40 min
Stavhopparen Armand Duplantis har på kort tid satt två världsrekord, senast med en stav han aldrig använt tidigare. Vad är risken med det? Dessutom: allt om bläckfiskens hjärna och snöfria Vasalopp.

Det finns en stor risk för att det i framtiden blir svårare att hitta fungerande mediciner mot bakterieinfektioner. Här i Sverige skrivs det ut mindre och mindre antibiotika, men vad spelar det för roll när många andra länder har en helt annan inställning? Och vilket ansvar har du och jag? Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten och Erik Malmqvist, universitetslektor i praktisk filosofi, diskuterar.

Med en veckas mellanrum har stavhopparen Armand Duplantis satt två världsrekord. Vid helgens rekord använde han en styvare stav än vanligt. Vilka risker finns det med att använda en styvare stav för första gången under en tävling? Och vad säger reglerna om stavarnas utformning? SVT Sports expertkommentator Alhaji Jeng reder ut stavfrågan.

Var exakt sitter bläckfiskens hjärna sitter? Och hur intelligent är djuret egentligen? Kennet Lundin, docent i marinbiologi på Göteborgs naturhistoriska museum, kan allt om detta.

Dessutom: långsamradio och Vasaloppets framtid under snöfria vintrar.

Programledare: Louise Epstein

Bisittare: Thomas Nordegren

Producent: Jakob Runevad Kjellmer

Redaktör: Jonatan Loxdal