Rapport från orkesterdikets mörkaste hörn

54 min
Längst in i orkesterdikets mörkaste vrå står en ensam musiker som sällan hamnar i rampljuset, ofta väntandes länge på sitt exakta ögonblick. Idag sätter vi slagverkaren under lupp tillsammans med författaren Roger Svedberg.

I den aktuella boken "I fjärran hörs ett ljud: slagverkaren i orkesterdikets mörkaste hörn" skriver slagverkaren och författaren Roger Svedberg om de speciella förutsättningarna för orkesterns kanske mest udda fågel – och varför det krävs ett speciellt psyke och nerver av stål för att hantera allt från bjällerstav och bastrumma till bilhorn. Roger Svedberg är gäst i dagens P1 Kultur.

ROMANPRISET SKAPAR LÄSLUST RUNT OM I LANDET

Om en månad utser en lyssnarjury vem som vinner Sveriges radios romanpris 2020. Men redan nu har bokcirklar i landet börjat läsa de nominerade böckerna för att på hemmaplan kunna diskutera böckerna parallellt. P1 Kultur har besökt de som kallar sig för "Geflejuryn" som sedan fyra år läser alla nominerade böcker.

BLOMSTRINGSTID FÖR LYRIK

Halvvägs genom terminen gör P1 Kultur ett nedslag i vårens poesiutgivning. Samtal med kulturredaktionens Olof Åkerlund som läst "Ararat" av amerikanska poeten Louise Glück i översättning av Stewe Claeson; Erik Lindman Matas debut "Pur" och Leif Holmstrands "Herrarna och djuren".

LÅNGRECENSION: ANNIE ERNAUX "ÅREN"

Författaren Annie Ernaux har tidigare skrivit om sina föräldrar i "Min Far" och "Kvinnan", om deras liv på franska landsbygden ur ett klassperspektiv. Nu kommer den kollektiva självbiografin "Åren" där hon ser sitt liv som en del av ett större flöde, vad som påverkade hennes generation under olika årtionden. "Åren" är också ett försök att rädda något från tiden hon lämnat bakom sig. Kulturredaktionens Katarina Wikars har läst.

VI RUS – EN CORONADIKT FRÅN ITALIEN AV MORTEN SØNDERGAARD

Poeten Morten Søndergaard är en av Danmarks mest framstående diktare. Han debuterade 1992 och har gett ut ett tjugotal diktsamlingar, men han gör även ljudverk och konstutställningar – alltid med ordet i fokus.
Just nu är han i Italien och skickar därifrån en dikt om stämningen i ett av de länder som drabbats allra värst av den rådande pandemin.

Programledare: Lisa Wall
Sändningsproducent: Esfar Ahmad
Producent: Eskil Krogh Larsson

Musik som spelats i avsnittet

  • 13.13
    Jonas Kaufmann - Puccini: La Bohème / Act 1 - "Che gelida manina"
    Jonas Kaufmann
    Romantic Arias
    Etikett: Universal Music