DIREKT: Historien om en soldat med Radiosymfonikerna och Stina Ekblad

Här finns inget ljud
Alan Gilbert leder Sveriges Radios symfoniorkester och Radiokören i ännu en unik konsert utan publik. På programmet finns bland annat Brahms första symfoni och Stravinskijs Historien om en soldat med Stina Ekblad som recitatör.

Berwaldhallen och P2 fortsätter att direktsända konserter från Sveriges radios eget konserthus, även om publiken nu är hänvisad endast till sändningen och inte får ta del av konserten på plats.

En snabb förändring i programmet och nya medverkande på plats har denna gång resulterat i en spännande sammansättning där Sveriges radios symfoniorkester och Radiokören tar plats på scenen tillsammans med Alan Gilbert och Folke Alin som dirigenter, och med Stina Ekblad som recitatör.

Det är i Igor Stravinskijs musikaliska skådespel Historien om en soldat som Stina Ekblad kommer in i konserten. Det här är historien om soldaten som säljer sin violin till djävulen för att få en bok som förutser rikedomar. I Stravinskijs och C F Ramuz version hör vi tre roller: berättaren, soldaten och djävulen. Stina Ekblad gör samtliga tre i denna konsert.

Vi hör även musik av "två kritiska mästare", som det står på Berwaldhallens webbplats. Benjamin Britten drog tillbaka sitt körverk A.M.D.G. före både publicering och uruppförande, och fick sedan inte höra det framföras under sin livstid. Johannes Brahms kände tyngden av Beethovens arv när han skulle skriva sin första symfoni, och det gick tjugo år från första tanke till färdig symfoni.

Radiokören och Sveriges Radios symfoniorkester. Recitatör: Stina Ekblad. Dirigent: Alan Gilbert och Folke Alin.

1. Igor Stravinskij: Historien om en soldat
2. Benjamin Britten: A.M.D.G. (Ad Maiorem Dei Gloriam), kör a cappella
3. Johannes Brahms: Symfoni nr 1 c-moll

Direktsändning från Berwaldhallen i Stockholm.

Programledare: Martin Gribbe
Producent: Carrie Budelman
Musiktekniker: Johan Hyttnäs
Sändningstekniker: Staffan Schöier

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.05
  Igor Stravinskij - Historien om en soldat
  Sveriges Radios Symfoniorkester/ Alan Gilbert
  Textförfattare: C.F. Ramuz/ Erik Lindegren (svenska)
 • 20.22
  Benjamin Britten - A.M.D.G
  Radiokören/ Folke Alin
  Textförfattare: Gerard Manley Hopkins
 • 20.49
  Johannes Brahms - Symfoni nr 1
  Sveriges Radios Symfoniorkester/ Alan Gilbert