Alma-priset 2020 tilldelas...

46 min
Följ med när tillkännagivandet av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne tillkännages - direkt i Astrid Lindgrens lägenhet i Stockholm. Vi kommenterar och analyserar pristagaren.

P1 Kulturs studio gästas av författaren och barnboksexperten Johanna Lindbäck, Svenska barnboksinstitutets Lillemor Torstensson och kulturredaktionens Viveca Bladh. ALMA-priset, som det kallas, har delats ut sedan 2003, är världens största barn- och ungdomslitteraturpris och pristagaren får fem miljoner svenska kronor. Förra året belönades författaren Bart Moeyaert, vem eller vilka blir det i år?

NY BARN- OCH UNGDOMSLITTERATUR

P1 Kultur tar sig en titt på nya barn- och ungdomsböcker. De tidigare ALMA-pristagarna Jacqueline Woodson och Bart Moeyaert har precis gett ut nya böcker, hur bra är de? Viveca Bladh har läst och Jenny Teleman kommer också till studion för att berätta om den grafiska romanen "Alltid hejdå” av Alma Thörn och två bilderböcker som kan passa att läsa hur gammal eller ung man än är.

OBS-ESSÄN: MASKERNAS HISTORIA

Venedig är ständigt aktuell stad och har präglats av massturism i flera decennier. Venedig förknippas ofta med de traditionella maskerna som länge alltid bars i offentliga miljöer. I smittspridningstider förbjöds de dock för att kunna se vem som var sjuk - och - om detta och mycket mer, berättar Tor Billgren om i dagens OBS.

Programledare: Roger Wilson
Producenter: Maria Götselius / Cecilia Blomberg

Musik som spelats i avsnittet

 • 13.42
  Astrid Lindgren - Här kommer Pippi Långstrump
  Album: Här kommer Pippi Långstrump
  Bolag: Universal Music AB
 • 13.42
  Mumintrollen - Mumintrollet
  Album: Mumintrollet
  Bolag: WMG - PLG Sweden