Hemma hos-reportage – när blev vi så intresserade av att se hur andra bor?

55 min
Våra hem kan idag sägas vara minst lika viktiga som våra kläder när det gäller att visa upp vilken stil man har eller snarare strävar efter. Hur kommer det sig?

Tidigare var det adeln som genom exklusiva böcker hade för vana att visa upp sina slott och herresäten, för att betona hemmens historiska värde. Idag kan däremot vem som helst visa upp sin genomtänkt inredda bostad i sociala medier.

Samtidigt har "hemma hos-reportage" blivit allt populärare som journalistiskt grepp. Inte minst uppslag som kombinerar personporträtt, av mer eller mindre kända människor i deras hemmiljö. Val av mattor, tapeter, såväl som prydnadssaker undersöks in i minsta detalj för att dissikera personens karaktärsdrag. 

Det är framför allt de stora mode- och kulturplattformarna, som Vogue och The New York Times månadsmagasin T, som populariserat denna form av konsumtions- och stilvurmande personporträtt. Vi pratar med Vogue Paris moderedaktör Eugénie Trochu och T:s design- och inredningsredaktör Tom Delvan, som båda specialiserat sig på hemma hos-reportage.

Vi tar också en titt på bokhyllan. Dess innehåll av böcker har länge varit ett vanligt sätt att visa upp sin personlighet och smak, men när digitala litterära lösningar blir allt vanligare har den fysiska boken börjat sälja sämre och bokhyllan får inte längre en lika självklar plats i hemmet. Vi frågar Kristofer Ahlström, författare och kulturreporter på Dagens Nyheter, hur den moderna bokhyllan ser ut. Dessutom ringer vi upp arkitekten Gert Wingårdh som berättar hur staten tidigare uppmuntrade till bokhyllor i hemmet.

Dessutom pratar vi med Marco Velardi, en av grundarna till den hajpade tidskriften Apartamento. När den grundades 2008 var ambitionen att bli en motvikt till alla glassiga inredningsmagasin som visade perfekt renoverade och inredda hem, men där en sak ofta fattades – spår av vardagligt liv.

Veckans gäst är Maria Perers, designhistoriker och gästlärare på Konstfack, som just nu arbetar med en avhandling om det ideala hemmet.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.19
  Air (Fra), P Woodcock, David Whitaker - Ce Matin La
  Album: Moon Safari
  Kompositör: Jean-Benoit Dunckel, Nicolas Godin, P Woodcock
  Bolag: Source
 • 10.25
  Bonobo - Linked
  Album: Linked
 • 10.49
  Zatua - Silver Horizon
  Album: Silver Horizon
 • 10.52
  Benjamin Lew - Une Telle Richesse
  Album: A Propos D'un Paysage
  Kompositör: Benjamin Lew, Marc Hollander
  Bolag: Made To Measure