Jesus Christ Superstar – 50 år sedan fenomenet ”rockopera” frälste världen

55 min
Den har kallats "ett stort mästerverk" såväl som "katastrof". Rockoperan som gör Jesus till välklädd rebell var inte helt okontroversiell när den kom, men har blivit en modern klassiker.

Det var 1970 som konceptalbumet Jesus Christ Superstar släpptes som LP-skiva. Upphovsmännen Tim Rice och Andrew Lloyd Webber hade fått kämpa för sin idé att göra en musikal, eller ja, rockopera, om Jesus sista dagar i livet. Många tyckte att idén var motbjudande och värdelös. Men på försök spelades en singel vid namn Superstar in och låten blev en stor hit. Fullängdsalbumet kom att toppa Billboardlistan, vilket banade väg för såväl scenuppsättningar som långfilms-version.

Jesus Christ Superstar är idag en av de musikaler som spelats allra mest. En modern klassiker som gång på gång sätts upp runt om i världen och där Jesus tolkas mer eller mindre modemedvetet. Den banade väg för så kallade "megamusikaler" – stora påkostade uppsättningar som till exempel Cats eller Fantomen på Operan, också de skrivna av Tim Rice och Andrew Lloyd Webber. 

På originalskivan från 1970 fick sångaren och skådespelaren Murray Head rollen som Judas. Historien berättas från Judas perspektiv och han skildras som mänskligt nyanserad. Vi pratar med Murray Head om hur det var när allt startade.

Den 10 april är det 60 år sedan kvinnor för första gången prästvigdes i Sverige. Då var de tre stycken som tillsammans blev de första. Idag däremot är kvinnorna i majoritet på prästutbildningarna. Det har skapat större behov av prästkläder anpassade till kvinnor. Vi pratar med modeskaparen Maria Sjödin som specialiserat sig på att designa arbetskläder åt präster.

Dessutom tittar vi närmare på hur Jesus skildrats i konsten tillsammans med konstvetaren Carina Jacobsson. Jesus är en av de allra mest avbildade personerna, men det finns inget facit på hur han ska se ut. Genom historien har det gått olika trender i hur Jesus har skildrats, som involverat mer eller mindre lidande. 

Veckans gäst är Ronny Svensson, filmkritiker och musiker.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Andrew Lloyd Webber - Superstar
  Zubin Varla, Mike Dixon
  Jesus Christ Superstar
  Textförfattare: Tim Rice
  Etikett: Polydor
 • 10.13
  Andrew Lloyd Webber - Superstar
  Murray Head, The Trinidad Singers
  Superstar
  Textförfattare: Tim Rice
  Etikett: Mca Records
 • 10.18
  Andrew Lloyd Webber - Blood Money
  Victor Brox, Brian Keith, Murray Head
  Jesus Christ Superstar
  Textförfattare: Tim Rice
  Etikett: Mca Records
 • 10.19
  Andrew Lloyd Webber - Juda's Death
  Murray Head, Victor Brox
  Jesus Christ Superstar
  Textförfattare: Tim Rice
  Etikett: Mca Records
 • 10.25
  Torgny Hanson Stockholm Symphony Orchestra - Hela Världen Fröjdas, Herran
  Album: Hela Världen Fröjdas, Herran
 • 10.36
  Deep Purple - Child In Time
  Album: Autumn Hits 72
  Kompositör: Ritchie Blackmore, Ian Gillan, Roger Glover, Jon Lord, Ian Paice
  Bolag: Columbia
 • 10.36
  Deep Purple - Child In Time
  Album: Deepest Purple (30th Anniversary Edition)
  Bolag: Deep Purple (Overseas)
 • 10.58
  Murray Head - Superstar
  Album: Songs Of The Musicals
  Bolag: Universal Music