Mat på foto - från handledning till sinnesretning

45 min
P1 Kulturs Karsten Thurfjell och fotohistorikern Julia Tedroff ser utställningen Feast for the Eyes - om matfotografins historia på Hasselblad Center i Göteborg.

Sedan mitten av 1990-talet kommer det ut en kokbok om dagen i Sverige, och man kan utan överdrift kalla svenskarna för världsmästare i kokböcker.

Samtidigt ser vi en aldrig tidigare skådad mängd maträtter avbildade i sociala medier, på instagram, bloggar och sajter. Idag tycks många knappt kunna ta en fika utan att först föreviga kopp och bulle. Vad betyder detta frenetiska matfotograferande? Och hur förhåller sig den utvecklingen till matfotografins historia?

Karsten Thurfjell samtalar med Julia Tedroff, universitetsadjunkt i fotografins historia och teori på HDK/Valand i Göteborg, och utställningsmakarna Susan Bright, brittisk frilansande curator och Denise Wolf från Aperture i New York.

Feast for the Eyes – en fest för ögonen, om matfotografiets historia visas till den 23 augusti på Hasselblad Center i Göteborgs konstmuseum, ett av de museer som fortfarande är öppet för besökare.