Så påverkas restaurangerna av corona

30 min
Fyra krögare och en matjournalist berättar hur corona-pandemin påverkar deras verksamheter. Dessutom om Mormors Takeaway - hur tre generationer äter ihop via videosamtal.

Danyel Couet, krögare i Stockholm, Heléne Johansson, bagare och krögare i Stockholm, Tareq Taylor, krögare i Malmö och Stockholm, Emma Kolback, krögare i Göteborg och Malmö, och Jens Linder, matjournalist med bas i Stockholm, samtalar om hur restaurangerna påverkas av corona-pandemin.

- Det handlar om dagar, säger Tareq. Konkurshotet hänger över branschen.

- Vi har ställt om till hämtmat, säger Emma Kolback.

- Vi ska överleva. Det finns inget annat, säger Heléne.

- Vi kan inte utnyttja regeringens stödpaket, säger Danyel. Bankerna lånar inte ut till oss i detta läge.

Och de har förslag på hur branschen kan räddas:

- Vi vill att staten tar sitt ansvar, säger Tareq. Vi behöver 100 % permittering. Vi behöver hjälp med fasta kostnader. Och det måste ske nu. I våra grannländer har man löst detta.

- Slopa momsen under en tid, säger Heléne.

Vi träffar också mormor Yasuko Madsen som lagar mat till sin dotter Noëlle och barnbarnet Dante. De hjälper i sin tur henne med att handla. Sedan äter de allihop tillsammans via videosamtal.

Musik som spelats i avsnittet

  • 10.04
    Lovebirds - Want You In My Soul
    Album: Toolroom Knights Mixed By John Dahlback
    Bolag: Toolroom
  • 10.28
    Bill Monroe - Jerusalem's Ridge
    Album: High Lonesome: The Story of Bluegrass Music
    Bolag: CMH Records
  • 10.33
    Lovebirds - Want You In My Soul
    Album: Toolroom Knights Mixed By John Dahlback
    Bolag: Toolroom