När en komet skulle utplåna Mumindalen: Lubna El-Shanti, Östersjökorrespondent

3:17 min
Utrikeskrönikan 25 mars 2020.

Stockholm, onsdag.

Här kommer ett tröstande boktips såhär i virustider, andra boken i Muminserien, Kometen kommer.

Tove Jansson skrev den under andra världskriget, influerad av katastrofstämningen som rådde i världen då.

En dag upptäcker Muminfamiljen ett rött sken på himlen, en vilsen röd stjärna med svans. Bisamråttan, den deppiga filosofen, tror nu att undergången är nära.

För att ta reda på mer om det röda skenet ger sig Mumintrollet och det lilla rädda djuret Sniff ut på ett äventyr, ett äventyr i en konstig och kuslig värld, där den röda stjärnan kommer allt närmare och närmare.

De är rädda, men vet inte vad de ska göra eller hur de ska hantera krisen. Sniff vill ha lemonad, Snusmumriken spelar på sitt munspel, Mumintrollet dyker efter pärlor.

Bisamråttan skiter i vilket, så länge han får vara inomhus.

Förmodligen är det bara jag, men påminner inte den här situationen lite om den rådande?

Nu när land efter land går sin egen väg och hanterar den rådande pandemin på sitt sätt.

I Polen är sammankomster med fler än två personer förbjudna från och med i dag. Den som inte följer restriktioner riskerar böter på upp till 30 000 Zloty motsvarande 70 000 kronor. Samtidigt lanserar regeringen en rad appar och hemsidor.

En app ska hjälpa polisen att kontrollera att de som sitter i obligatorisk hemkarantän efter en utlandsvistelse, verkligen gör det. De ska bland annat på polisens begäran skicka selfies med exakta platsangivelser. En annan app ska hjälpa äldre med inköp av mat. Barn och unga får en egen hemsida där de kan spela kluriga spel nu när många inte får gå i skolan.

I Finland är skolorna också stängda och nu planerar regeringen att också stänga restauranger, kaféer, barer och nattklubbar. Bara hämtmat kommer att tillåtas och några personalrestauranger.

Ja, Europas stater hanterar krisen och rädslan för densamma på sitt sätt, på olika sätt, precis som fantasifigurerna i trygga, idylliska Mumindalen.

Men en skillnad är dock att besluten här spelar faktiskt roll. Bara i Finland har nu runt 160 000 permitterats. Hur många av dem får komma tillbaka till jobbet vet ingen än, inte heller hur situationen kommer att se ut i de andra länderna runt Östersjön.

I Tove Janssons berättelse slår kometen så klart inte ned, utan sveper bara förbi jorden och fortsätter ut i rymden. Nästa dag skiner solen och Mumindalen är sig lik.

Som om inget hade hänt.