Eva-Lisa Bengtson - Sveriges första transaktivist

35 min
Utåt sett en arbetande familjefar. I sin ensamhet, klädd i kjol, kvinnan Eva-Lisa. I en tid då samhället såg på transpersoner som perversioner startade hon Sveriges första rörelse för transpersoner.

Eva-Lisa Bengtsson är ett välkänt namn bland HBTQ-aktiva i Sverige. Hon blev en mittpunkt för transpersoner så tidigt som 1964, då hon startade brevklubben Transvestia. Transvestiter och transsexuella, vilka tidigare inte haft någonstans att vända sig, hade nu en person att adressera sina tankar, känslor och funderingar till. Klubben blev så populär att den snart övergick till att bli en fysisk träffpunkt på söder i Stockholm.

Men det var långt ifrån problemfritt att dra igång en transrörelse i mitten på 1960-talet. Homosexualitet klassades som en sjukdom och så kallade ”könsöverskridare” ansågs vara perversa. Transvestia tvingades arrangera sina träffar bakom låsta dörrar och när hyresvärden till Spegelsalen, där de höll till, fick reda på vad som försegick i lokalerna bröts kontraktet.

I programmet berättar vännen och konstnären Sam Hultin om Eva-Lisas liv, med hjälp av arkivet Eva-Lisa lämnade efter sig, bestående av brev och bilder från Transvestias begynnelse. Dessutom medverkar psykiatern Lars Ullerstam, vän till Eva-Lisa som ställde sig bakom henne i kampen för lika rättigheter, och aktivisten tillika väninnan Maria Sundin.

Programmet är gjort 2020 av Aleksa Lundberg.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.08
  Jon Schmidt, Steven Sharp Nelson - Begin Again
  Album: The Piano Guys (2)
  Bolag: Portrait
 • 12.16
  Kristian Kaspersen - Queer At Heart
  Album: Queer At Heart
 • 12.25
  Hedwig And The Angry Inch - Tear Me Down
  Kompositör: Stephen Trask
  Bolag: Atlantic
 • 12.37
  Eva Dahlgren - Vem Tänder Stjärnorna
  Album: Vem Tänder Stjärnorna
  Kompositör: Eva Dahlgren
  Bolag: Record Station
 • 12.43
  Anna Bergendahl - Kingdom Come
  Kompositör: Anna Bergendahl, Erik Bernholm, G: Thomas Son, Bobby Ljunggren
  Bolag: Warner Music
 • 12.52
  Miss Li - Lev Nu Dö Sen
  Kompositör: Salem Al Fakir, Vincent Pontare, Linda Karlsson, Sonny Boy Gustafsson
  Bolag: Sony