Livsåskådning i P1: Pesach (repris)

Här finns inget ljud
Andlig spis blir det under en judisk sedermåltid, en blandning av rit och personliga samtal kring begreppen frihet och slaveri.

Programmet sänds även lördag 25 april kl 19.35!

Pesach firades i år, 2020, den 8 till 16 april. Programmet spelades in vid en sedermåltid 2019.

Seder betyder ordning och hela ritualen finns nedskriven i skriften Haggadan, den kan ta många timmar och blandar berättelse, sång och personliga upplevelser under måltiden. Vi fick vara med hemma hos Annebelle Gyllenspetz med gästerna Benjamin Gerber, Elisabeth Fogel och Göran Hermasson i Göteborg. Det blir en förkortad måltid, i verkligheten kan de ta 4-5 timmar under en eller ibland två kvällar i påsktid.  Berättelsen som kvällen utgår ifrån är den i Andra Mosebok, Exodus, om Farao, slaveriet och slutligen uttåget ur Egypten.

Under måltiden finns ofta också plats för de närvarande att berätta om personliga aspekter av slaveri och plågor. I vår vänkrets går vi bordet runt och de som vill berättar om vad det gångna året innehållit i form av utmaningar, svårigheter och hur man lyckats ta sig ur det. Det kan vara jobbiga relationer, problem på jobbet eller berättelser om frihet från något man länge velat släppa taget om.

Ritualen är gammal med den görs på olika vis beroende pa varifrån i världen man kommer. Maten kan också uppdateras till vår tid och tankarna kring miljö och djurhållning. Hos Annebelle äts i denna måltid enbart kött från vilda djur.

Text

Haggadan

Medverkande

Annebelle Gyllenspetz, programledare och värd
Benjamin Gerber
Elisabeth Fogel
Göran Hermansson

Musik som spelats i avsnittet

  • 21.28
    Duke Ellington - Take the "A" Train
    Album: First Time!
    Bolag: Sony Music CG