Gloria Steinem – en modern Wonder Woman i pilotbrillor

55 min
Journalisten Gloria Steinem var en av frontfigurerna för "den andra vågens feminism". Men hon uppmärksammades inte bara för sin aktivism, hon uppdaterade också synen på hur en feminist får se ut.

Denna idag 86 år gamla amerikanska journalist, aktivist och feminist har  stått i rampljuset ända sedan det sena 1960-talet. Men just nu har Gloria Steinem aktualiserats tack vare den amerikanska tv-serien ”Mrs America”. Det är en dramatisering om hur den kvinnorörelse i New York, som Gloria Steinem tillhörde, försökte driva igenom ”The equal rights amendment” på 1970-talet, något som mötte motstånd av konservativa kvinnor på högerflanken.

Det var på 1960-talet som Gloria Steinem hade sitt feministiska uppvaknande. Hon skulle bevakade en sammankomst där kvinnor vittnade om sina aborter, som då var illegala i New York. Gloria Steinem reagerade med att skriva en artikel med rubriken "After Black Power, Women’s Liberation”.

Artikeln uppmärksammades i feministiska kretsar och gav Gloria Steinem möjligheten att skriva feministiskt färgade texter i en rad olika tidningar. Men intresset var vid tiden ändå begränsat bland landets redaktioner. Det väckte tanken om att starta en egen tidskrift. Mot alla odds fick Gloria Steinem och hennes kollegor igenom idén och tidningen Ms skapades.

I år tilldelas Gloria Steinem den svenska utmärkelsen Gilel Storch Award, ett pris som delas ut till personer som ”genom sin verksamhet har bidragit till att främja demokratiska, universella och humanistiska värden”. Vi pratar med Lizzie Scheja, VD för Gilel Storch Award och Judisk kultur i Sverige, om varför Gloria Steinem får priset.

På omslaget till den första riktiga utgåvan av Ms syns superhjältinnan Wonder Woman. I arbetet med tidningen upptäckte Gloria Steinem att superhjältinnan var på nergång. Männen på serieförlaget DC Comics hade tagit bort hennes krafter och uniform. Det fick Gloria Steinem att protestera. Vi pratar med serietidningsexperten Fabian Nordlander om hur Gloria Steinem gav Wonder Woman återupprättelse.

Vi berättar också om när Gloria Steinem wallraffade som "Playboy Bunny" på Hugh Hefners Playboyklubb i New York i början av 1960-talet. Under en månad arbetade Steinem på klubben, under falsk identitet, för att sedan skriva ett reportage om sina upplevelser. Vi pratar med journalisten Rachel Chang som fördjupat sig i Gloria Steinems månad som Playboy Bunny.

Och så tittar vi närmare på Gloria Steinems signaturlook – pilotbågar med tonade glas, som hon brukade bära med håret innanför skalmarna.

Veckans gäst är Maria Pia Boëthius, författare, journalist och debattör.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.20
  Rupert Gregson-Williams - Angel On The Wing
  Rupert Gregson-Williams
  Etikett: Water Tower Music
 • 10.30
  Baltic House Orchestra - Blue Monday (From The Wonder Woman 1984 Trailer)
  Album: Blue Monday (From The Wonder Woman 1984 Trailer)
 • 10.32
  Antonio Carlos Jobim - Meditation
  Album: Meditation
 • 10.43
  The Lively Ones - Surf Rider
  Album: Bustin' Surfboards
  Kompositör: Nokie Edwards
  Bolag: Gnp Crescendo
 • 10.54
  Monster Rally - Reef High
  Album: Reef High