Hjärnforskare : "Musik kan hjälpa oss genom krisen"

46 min
– Musik är en av de få saker vi lätt själva kan ta till som individer, för att klara oss igenom den här krisen, säger forskaren Elvira Brattico. I Vetenskapspodden fördjupar vi oss i musiken roll i coronatider, både som tröstare, informationskanal och ett kitt som håller oss samman.

Elvira Brattico är professor i neurovetenskap med musiks påverkan på hjärnan som forskningsområde. Hon säger att musik är effektivt för att reglera vårt humör och kan hjälpa oss just nu. När vi lyssnar på musik de gillar så sätter olika hjärndelar igång och kommunicerar, hjärndelar som har med belöningssystemet och motivering att göra.

Det sker även om sångerna är sorgliga. De ledsna sångerna aktiverar också ett nätverk som kopplar ihop hjärndelar som har att göra med självreflektion och kontemplation - tankar om vilka vi är och vart vi är på väg i framtiden.

– Att förstå vilka vi är och vår roll i världen kan vara viktigt just i osäkra tider som nu, säger Elvira Brattico.

Vi pratar också med Sveriges Radios Afrikakorrespondent Samuel Larsson om all bra musik som nu poppar upp på den afrikanska kontinenten och som samtidigt är ren information om hur vi ska bete oss för att minska smittspridning.

Och så om all humoristisk coronamusik som produceras på många håll i världen. Vi får också höra lite av P2:s digitala kör som till slut blev över 700 medlemmar, som sjunger "Vintern ra" på distans. Och Vetenskapsradions kör klämmer också i med en tröstsång.

Musik som spelats i avsnittet

 • 14.08
  Bobi Wine - Corona Virus
  Album: Corona Virus
  Bolag: Bobi Wine
 • 14.11
  Dr. Weah - Let's Stand Together to Fight Corona
  Album: Let's Stand Together to Fight Corona
  Bolag: Studio 14
 • 14.13
  Youssou Ndour,Didier Awadi,Duggy Tee,Baxaw,Simon,OMG,Clayton Hamilton,Matador,Idrissa Diop,Korka Dieng,Fou Malade,Mamy Victory,Samba Peuzzi,DIP,Moonaya,Ndongo D,Ngaaka Blinde,Xuman,Viviane Chidid,P... - Daan
  Album: Daan
 • 14.23
  Jack Buchanan - Family Lockdown Boogie
  Album: Family Lockdown Boogie
  Bolag: 1902987 Records DK
 • 14.24
  MIN x ERIK - Ghen Cô Vy (WASHING HAND SONG)
  Album: Ghen Cô Vy (WASHING HAND SONG)
  Bolag: NIOEH