Radioessä: Om "den skotske samurajen"

15 min
Veckans radioessä handlar om hur Japan utvecklades från feodalstat till en modern industrination i slutet av 1800-talet. Som spindeln i nätet satt en yngling från Skottland. Det är Japankännaren och kulturjournalisten Anette Masui som berättar om den skotske samurajen Thomas Glover från Aberdeen i Skottland.

Thomas Blake Glover hette alltså skotten, som enligt många var något av en katalysator i Japans utveckling från feodalstat till modern industrination under 1800-talets andra hälft. Hans liv och gärning beskrivs i biografin ”Scottish Samurai” av Alexander McKay.

Glovers namn finns inristat i hjärtat hos varje japan. Samurajupproret han stödde kallas nämligen för Meiji-restaurationen och är en av de viktigaste milstolparna i Japans historia, berättar Anette Masui - tidigare också kulturråd vid Sveriges ambassad i Tokyo.

Utan Thomas Blake Glover hade Japan inte industrialiserats i samma rekordsnabba takt, inte byggt världens starkaste flotta och fått modet att kolonisera sina grannländer. Vem vet, kanske hade Japan inte heller angripit USA i andra världskriget och fått de där atombomberna fällda över sig? Ja, de kontrafaktiska spekulationerna kan göras många, men säkert är att världen, utan denne person, hade varit åtminstone en opera fattigare