1/2. Corona och övervakningen - Hälsan före allt

20 min
Nya metoder för övervakning blir allt vanligare i kampen mot coronaviruset. Appar, mobildata och övervakningskameror ska skydda vår hälsa, men samtidigt varnas det för skapandet av övervakningsstater.

Nice är Frankrikes mest övervakade stad. Här finns över 3000 övervakningskameror i en stad stor som Malmö. Nu ska dessutom artificiell intelligens och ansiktsigenkänning sättas in i jakten på brottslingar. Och under coronapandemin används drönare som filmar gatorna och ropar ut varnande budskap.

En sån här utveckling oroar forskare som historikern Yuval Noah Harari. Han menar att i kristider som under coronapandemin snabbspolas den tekniska utvecklingen och oprövad och kontroversiell teknik tas i drift. Risken att inte göra någonting anses ofta vara större. Men när krisen väl är över kan det bli svårt att göra sig av med de nya övervakningssystemen.

I programmet hörs: Jean-Philippe Claret, vd för företaget Confidentia i Monaco som utvecklar ansiktsigenkänningsmjukvara åt polisen i Nice, Sandra Bertin, chef inom den kommunala polisen i Nice och ansvarig för innovation, Emmanuel Aguera, medlem i organisationen Ligue-des-Droits-de-l'Homme, Christel Backman, forskare inom övervakningsstudier på Göteborgs Universitet.

Musik som spelats i avsnittet

 • 12.09
  Olle Sjöström - På Djupet
  Album: På Djupet
 • 12.17
  Olle Sjöström - Ensam 1
  Album: Ensam 1
 • 12.19
  Olle Sjöström - Hyena
  Album: Hyena
  Kompositör: Sven Olof Sjöström
  Bolag: Label Missing Sverige
 • 12.21
  Sophisticated Gorealaz - Outro
  Album: Twin Towers
  Bolag: SOPHISTICATED GOREALAZ ENT
 • 12.27
  Olle Sjöström - På Djupet
  Album: På Djupet