Så blir du bättre på att laga mat

30 min
Del 2 av 3: Hur man lär sig analysera maten. Så att det smakar bättre. Så man kan släppa recepten och improvisera. Kockarna Johanna Westman, Louise Johansson och Sofia B Olsson berättar hur.

Så lär man sig laga mat – det är temat för tre program. Del 1 handlar om hur man kommer igång. Del 2 - det här programmet - berättar hur man blir en duktigare och friare matlagare. Och del 3 handlar om hur man behåller intresset vid liv efter år av matlagande.

Våra guider:

Johanna Westman har gjort en massa kokböcker, många för barn. Hon har också matkurser för barn, och syns titt som tätt i tv.

Louise Johansson blev den allra första Sveriges Mästerkock i TV4 2011. Hon är kock, utbildad sommelier, har gjort flera kokböcker, lagar mat i tv  och var finalist i Årets kock 2019.

Sofia B Olsson är kock och operativ chef på restaurang vRå på Posthotellet i Göteborg. Kanske såg du henne i Kockarnas kamp 2018.

 • Här berättar de hur man lär sig att analysera maten man smakat eller lagat.
 • Hur man lär sig att jobba med grundsmakerna - salt, sött, surt, beskt och umami.
 • Hur man lär sig att byta ut en råvara mot en annan.
 • Hur man kan träna sina smaklökar, t ex genom att göra en tomatsås eller annan sås och testa vad som händer om man kryddar med de olika grundsmakerna.
 • Hur man kan träna genom att äta mat som någon annan lagat och försöka komma på hur de har gjort och vilka råvaror som ingår.

Kan man jämföra en byggarbetsplats med ett kök? Andreas Börjesson, som jobbat som snickare, ser en koppling i hur man tar steget från att följa recepten och ritningarna till att göra maträtter och plank efter eget bevåg.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.05
  Montotango - Rojo Profundo
  Album: BUENOS AIRES BY NIGHT: The Ultimate Electronic Tango Voyage
  Bolag: Music Brokers
 • 10.09
  Oskar Schuster - Isobel
  Album: Elixía
  Bolag: Oskar Schuster
 • 10.22
  Montotango - Rojo Profundo
  Album: BUENOS AIRES BY NIGHT: The Ultimate Electronic Tango Voyage
  Bolag: Music Brokers