Händer – ständig källa till både skönhet och smitta

55 min
Känna, lyfta eller trycka – händerna får röra vid mycket . Även för handen finns skönhetsideal och nästan alltid avslöjar händerna något om personen de tillhör.

Händerna har i år hamnat i fokus, ständigt ska de tvättats och spritats. Många har därför i vår haft ovanligt rena men också extra torra och spruckna händer. Men mot narigheten finns det otaliga krämer, handmasker och andra behandlingar att tillgå. Händerna är inte förskonade från skönhetsideal. För den som vill föryngra sina händers utseende har det på senare tid börjat erbjudas skönhetsingrepp. Med en injektion hyaluronsyra återfås slätheten på handens ovansida, i alla fall tillfälligt. För det sägs ju att det är händerna och inte ansiktet som kan avslöja hur gamla vi egentligen är.

Vi tittar närmare på en yrkeskår som förblivit rätt så anonym – handmodellerna. Vi pratar med Delphine Jean-Gilles och Thomas King, vars händer ofta syns i såväl reklamfilm som tv-serier. Som handmodell kan man tjäna stora pengar, utan att exponera sitt ansikte. Men man måste också göra uppoffringar: inga styrkelyft på gymmet, inget påtande i trädgården eller något annat som riskerar att skada den värdefulla kroppsdelen.

Händerna är fulla med kännetecken för vilka vi är och det finns de som intresserar sig extra för just andras händer och lägger deras utseende på minnet. Författaren och journalisten Åsa Linderborg har tänkt mycket kring just händernas betydelse och för konstnären Martha Ossowska Persson är de ett återkommande motiv.

Det kan också vara skönt att fylla händerna med något att göra. Under vårens isolation har många börjat ägna sig åt handarbete. Broderi är en teknik som tidigare bland vissa haft lite dålig rykte, som något överflödig och prålig. Men de senaste åren har sociala medier exploderat med bilder på handbroderade alster. Vi pratar med broderifantasten Olivia Molin och tidskriften Hemslöjds redaktör Maria Diedrichs om broderi.

Veckans gäst är Veronica Hejdelind, konstvetare.

Musik som spelats i avsnittet

 • 10.04
  Thee Headcoatees - Don't Wanna Hold Your Hand
  Album: Don't Wanna Hold Your Hand
 • 10.04
  The Headcoatees - Don't Wanna Hold Your Hand
  Album: Punk Girls
  Bolag: Sympathy for the Record Industry
 • 10.18
  Alice Coltrane - Govinda Jai Jai
  Album: Radhna Krishna Nama Sanskirtana
  Kompositör: Trad
  Bolag: Warner Bros
 • 10.26
  Lullatones - How To Tie A Scarf
  Album: How To Tie A Scarf
 • 10.47
  Fenoaltea - Palermo
  Album: Palermo