Vinnare av Sveriges Radios Novellpris 2020: En tygväska med Damaskustryck av Khaled Alesmael

Här finns inget ljud
En kärlekshistoria som avslutats för längesedan.

Översättning från arabiska av Anna Jansson. Uppläsning av Fredrik Meyer. Producent: Ludvig Josephson

Oväntat gör den sig påmind och väcker en störtflod av känslor. En kärlek med alla tänkbara förhinder.

Khaled Alesmael, svensksyrisk journalist och författare. Han har blivit belönad med priser för sitt arbete i radio och teve i Damaskus, Beirut, Amman, Kairo och Istanbul. Khaled Alesmael har arbetat på Uppdrag granskning och gjort reportage för bl.a. Konflikt i P1 och tidningen Ottar. Debutromanen Selamlik kom 2018.

Fredrik Meyer är skådespelare och musiker, utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm. Han har sjungit i Operakören och framträtt som skådespelare på bl.a. Dramaten, Stockholms Stadsteater, Uppsala Stadsteater och Östgötateatern. Fredrik Meyer har tillsammans med skådespelarkollegan Albin Flinkas också gjort en rad musikteaterföreställningar. På film ses han t.ex. i Återträffen av Anna Odell.

Med en fin motivering fanns novellpaket att vinna! Grattis säger vi till följande fem motiveringar:

En kärlekssaga lika flyktig och omöjlig att fånga som sommarnattens dimma. Mitt hjärta höll andan och lyssnade med en stillsam önskan. Jättefin. Jaana Hakonen. 

För att den skildrar att när kärlek uppstår så fastnar den i hjärtat oavsett tid och rum. Livets skeende går sin väg och för inte alltid ihop de älskande, men hoppet om att kärleken är stark och att själen bär den med sig gav mig en befriande stund. Mitt hjärta grät ymnigt och ögonen tömde dess tårar. Thomas Andreasson.

 Som ett kärt minne som dyker upp och försvinner igen är det här en novell lika flyktig som drabbande. Om en kärlek i en tid och på en plats som inte längre finns. Salomon Hellman.

Enkelt. Vackert. Rent. Men ändå kraftfullt. Med ett unikt språk och uttryck som sätter sig utanpå kroppen. Som det med hjärtat som dunkar vid katedern. En viktig novell i all sin enkelhet. Om det mest förbjudna - som är det mest naturliga. Och det vackraste. Tora Börjesson.

Khaled berättar på ett sätt som gör att allt känns nära och man blir närvarande. Han tar en i handen och leder oss genom sin novell. Därför förtjänar han det här priset. Sofia.

Musik som spelats i avsnittet

 • 19.04
  Lena Chamamyan - Cha'am
  Album: The Collection
  Bolag: Forward Music
 • 19.33
  Örebro Kammarkör/Fred Sjöberg - Hör hur Västanvinden Susar
  Album: Vårkänslor