Väntan på en annan tid – Annebelle Gyllenspetz

7:13 min
Högtiden Shavuot firas under två dagar och börjar idag. En helg som hälsar våren och den första skörden.

Helgen infaller 50 dagar efter Pesach, den judiska påsken, och är ursprungligen en skördehögtid. Den kristna högtiden pingst har sitt ursprung ur Shavuot.

Nu firas minnet av att Toran, som innehåller de fem Moseböckerna med lagen, gavs till det judiska folket. Om det och hur det har vissa likheter med oss idag berättar Annebelle Gyllenspetz , föreläsare och skribent från Göteborg.

Under Shavout firas minnet av att Toran, som innehåller de fem Moseböckerna med lagen, gavs till det judiska folket under ökenvandringen. Om detta och hur man kan se likheter med hur vi lever idag berättar Annebelle Gyllenspetz, föreläsare och skribent från Göteborg.

När Moses kom ner från Sinai berg slog han sönder lagtavlorna i frustration över att israeliterna i öknen tappat hoppet och vänt sig till en annan Gud i väntan på hans återkomst.

Jag känner mig ibland som en av israeliterna i öknen, litar inte riktigt på våra ledare, och ser hur några struntar i deras föreskrifter och bud.
I en tid som denna när jag och du är hotade av en för ögat osynlig partikel, ett pyttelitet virus, är det svårt att förstå hur farligt det är. Först när det kommer riktigt nära, kan jag relatera till det.
I biblisk tid talade Gud till människorna genom profeterna som gav instruktioner för hur vi skulle leva. Just nu har vi en annan högre makt som dikterar villkoren för oss.

Text 

2 Mosebok kap 32

Musik

One moment in time/ Whitney Houston

Musik som spelats i avsnittet

 • 05.45
  Lisa Moore Philip Glass - Metamorphosis Ii
  Album: Metamorphosis Ii
 • 05.52
  Whitney Houston - One Moment In Time
  Kompositör: John Bettis, Albert Hammond
  Bolag: Arista