Internationellt känd kock, vinexpert och matskribent hjälper Fia Gulliksson att svara på lyssnarnas frågor om vintergrönsaker

55 min
Den som behöver inspiration till att laga roliga rotfruktsrätter och variera de grönsaker som finns att tillgå under vinterhalvåret fick möjlighet att ställa sina frågor i Meny-säsongens första direktsända telefonväkteri, torsdagen den 7 februari efter 10-nyheterna i P1.

Till sin hjälp för att svara på lyssnarnas frågor hade programledaren Fia Gullikssonkocken Magnus Nilsson, som driver den internationellt kända restaurangen i Fäviken i de jämtländska fjällen och som nyligen debuterat som kokboksförfattare.

Även Sydsvenskans underhållande och vassa matskribent, mångsysslaren och föreläsaren Lisa Förare Winbladh och Sveriges Radios egen dryckesexpert Karsten Thurfjell fanns i panelen för att svara på lyssnarnas frågor.

Bernt sökte tips till vegetarian-barn

En av dem som ringde till telefonväkteriet var Bernt Olofsson i Umeå som undrade vad han ska laga till sina barn som vill bli vegetarianer.
– Jag tycker att det ofta blir ganska tråkigt när man lagar typiska kötträtter och ersätter köttet med quorn eller sojafärs. Jag tycker istället att man i stället ska vända sig mot matkulturer där vegetarisk mat är ett vanligt inslag, som till exempel indisk mat, sa Lisa Förare Winbladh.
Hennes tips till Bernt var att han skulle köpa en indisk kokbok och utöka sitt kryddförråd.
– Jag tycker att det viktiga att huvudingrediensen är en grönsak i en vegetarisk rätt, så brukar jag tänka, säger Magnus Nilsson.

Anita Eriksson undrade om persilja som är mer än två år gammal är giftig, eller om det är en skröna. Det kunde panelen inte svara på, på rak arm, men ingen trodde det.
– Min persilja är mer än två år gammal och jag har skördat friskt, säger Magnus Nilsson.

Panelen botade Olles idétorka

Olle von Post från Karlstad ringde till programmet eftersom han hade idétorka och ville ha ett menyförslag till en trerättersmiddag där det ska drickas vitt vin rakt igenom.
Lisas tipsar om en rotsakssoppa med palsternacka, som kokas med buljong, kokosmjölk och asiatisk fisksås. Detta mixas och serveras med stekt bacon och friterad ingefära.

Magnus tipsar om en fläsksida, som steks under en folie i ugn, ca 4 timmar och Fia vill bjuda på jordärtskocksglass med kaksmulor till efterrätt, medan Karsten tycker att det är viktigt att sällskapet äter en del hårdostar till de vita vinerna.

Magnus och Lisa avråder från tomater på vintern

Det har kommit flera frågor om tomater till telefonväkteriet, och flera lyssnare undrade hur man ska hitta goda och smakrika tomater under vinterhalvåret, men enligt dagens panel är det bara att ge upp.
– Köp inga färska tomater så här års. De är inte goda, säger Magnus Nilsson.
– Gödsla istället med konserverade tomater, säger Lisa Förare Winbladh.

Lyssnaren Monica Fahrman tipsade om att man ska frysa tomater när de är fina och använda senare. Monica skriver till oss att man gör så i Italien. Hon odlar själv tomatar och hon lägger dem på en plåt i frysen och styckfryser. Dessa används sedan Sedan tar jag bara den mängd jag vill ha och slänger ned i grytan.