Nu öppnar museidörrarna igen!

53 min
Många svenska museer stängde när coronakrisen briserade i mars, men efter drygt två månader börjar institutionerna dra igång igen. Följ med till Nordiska museet som öppnar idag!

I helgen öppnade Tekniska museet och om några dagar eller veckor är det dags för till exempel Prins Eugens Waldemarsudde eller Moderna museet i Malmö och Stockholm. P1 Kulturs Märta Myrstener beger sig till Nordiska museet i Stockholm, för att se vad som händer denna lite särskilda öppningsdag.

KULTUR UNDER COVID-19

En salig blandning av kulturarbetare – konstnärer, performanceartister, musiker, skådespelare och poeter - deltar i en ny mobilfilmsserie i samarbete med Borås konstmuseum. Hör om projektet i Helena Nordenbergs reportage.

FOLKBIBLIOTEKEN I FÖRÄNDRING

Biblioteken har under de senaste åren förändrat sin verksamhet och på många håll har de förvandlats till allaktivitetshus. Vad beror det på och vad betyder det för dem som arbetar där? Reportage av Marcus Bornlid Lesseur.

JAMAICA KINCAIDS TRÄDGÅRD

Författaren Jamiaca Kincaids trädgårdsintresse är mycket stort – så stort att det resulterade i en bok om trädgårdsodling 1999. Nu finns den på svenska och P1 Kulturs lika trädgårdstokiga Nina Asarnoj har läst den.

OBS-ESSÄ OM HANDENS INSIDA

Händerna har onekligen hamnat i fokus denna vår. De spritas och tvättas och OBS har bestämt sig för att titta närmare på våra labbar och rollen de spelar i våra liv och vår kultur. Därför blir det en miniserie den här veckan och först ut är handkirurgen Hanna Frost.

Programledare: Karsten ThurfjellP1 Kultur
Producent: Maria Götselius